Kedvezmény

Lehet-e menstruálni várandósság alatt? Szakértői válasz

Lehet-e menstruálni a várandósság alatt?

A várandós nő nem menstruál a kilenc hónap alatt – azonban ritkán, de előfordulhat hüvelyi vérzés a várandósság alatt. Ilyenkor az érintett nő tapasztalhat időszakos vérzést, ami számukra esetleg menstruációnak tűnhet. Viszont a hüvelyi vérzés oka a várandósság alatt sosem a menstruáció.

Egy nő kizárólag akkor menstruál, ha nem várandós: a méhe minden hónapban megvastagszik, majd vérdús bélést növeszt, előkészítve a petesejt beágyazódását. Ha abban a hónapban nem fogan a méhében petesejt, akkor ez a megvastagodott szövet és vér leválik – ez a menstruáció. 

Viszont ha egy petesejt beágyazódik a méhnyálkahártyába, a hormonok hatására a vérben gazdag szövetek épek maradnak annak érdekében, hogy a növekvő csecsemőt támogassák. Ezért a szövet nem válik le és nem kezdődik újra a menstruációja, amíg a várandóssága véget nem ér.

A várandósság alatti hüvelyi vérzésnek különböző okai lehetnek.

Az egyik ezek közül az implantációs vérzés. Egyes nőknél a fogantatást követően 6-12 nappal enyhe vagy pecsételő vérzés tapasztalható, ami összekeverhető a menstruációval. Általában sokkal enyhébb, mint a szokásos menstruáció és csak egy-két napig tart. Az implantációs vérzést valószínűleg a megtermékenyített petesejt okozza, amikor beágyazódik a méh vérdús bélésébe. A pontos okai azonban nem ismertek.

Tapasztalhat pecsételő vérzést méhnyakrák szűrés, hüvelyi vizsgálat vagy szexuális együttlét után, mivel a várandósság alatt több vér jut a méhnyakba.

A vérzés valamilyen súlyosabb baj jele is lehet: utalhat fertőzésre, méhlepény problémára, vetélésre, esetleg méhen kívüli terhességre. Ezek a helyzetek mind életveszélyesek is lehetnek, ezért, ha a várandóssága alatt vérzést észlel, azonnal hívja orvosát vagy szülésznőjét, még abban az esetben is, ha a vérzése időközben elállt. Bár a várandóssági vérzés mellett is lehet komplikáció nélkül szülni, ezzel együtt szükség van a súlyosabb bajt kizáró orvosi visszajelzésre.

Abban az esetben, ha erősen vagy folyamatosan vérzik, vagy bármilyen súlyos fájdalma van és orvosa éppen elérhetetlen, haladéktalanul keresse fel az ügyeletet!

Általános hiedelem a terhesség alatti menstruációs vérzésről

Általánosan elterjedt hiedelem, hogy ha egy nő teherbe esik, akkor már nem fog menstruációs vérzést tapasztalni. Ez azonban nem mindig van így. Bár ritkán, de egyes nőknél előfordulhat, hogy a terhesség alatt továbbra is jelentkezik vérzés. De miért történik ez?

Menstruációs és terhesség vérzés mi a különbség?

A válasz a menstruációs vérzés és a terhességi vérzés közötti különbségben rejlik. A menstruációs vérzés akkor jelentkezik, amikor a méh nyálkahártyája minden hónapban elválik, jelezve a menstruációs ciklus végét. A terhesség alatt azonban a méhet már elfoglalja a fejlődő magzat, és a bélésnek szüksége van a baba növekedésének és fejlődésének támogatására. Ezért menstruációs vérzés nem fordulhat elő.

Terhességi vérzés lehetséges okai

Van azonban néhány ok, amiért egy terhes nőnél vérzés jelentkezhet. A leggyakoribb ok az implementációs vérzés, amely akkor jelentkezik, amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méh nyálkahártyájába. Ez enyhe vérzést vagy foltos vérzést okozhat, általában a nő várható menstruációjának ideje körül. Fontos megjegyezni, hogy ez a fajta vérzés nem káros az anyára vagy a babára, és általában magától elmúlik.
Egy másik ok, amiért a terhes nőnél vérzés jelentkezhet, a méhnyak változásai miatt van. Ahogy a méhnyak kezd megpuhulni és felkészülni a szülésre, érzékenyebbé és vérzésre hajlamosabbá válhat. Ez okozhat enyhe foltos vérzést, különösen szex vagy kismedencei vizsgálat után.
Ritkábban a terhesség alatti vérzés egy komolyabb probléma, például vetélés vagy méhen kívüli terhesség jele lehet. Ha erős vérzést, görcsöket vagy erős fájdalmat tapasztalsz, azonnal fordulj szakorvoshoz!

Terhességi vérzés összefoglalása

Összefoglalva, bár a terhesség alatti menstruáció nem gyakori, előfordulhat, hogy más okból is jelentkezik vérzés. Ha a terhesség alatti vérzéssel vagy egyéb tünetekkel kapcsolatban bármilyen aggálya van, mindig forduljon egészségügyi szolgáltatójához, hogy biztosítsa az Ön és gyermeke egészségét és biztonságát.

Források:

ACOG. 2011. FAQ038: Bleeding during pregnancy. American College of Obstetricians and Gynecologists. Letöltve: 2020. november 21. Forrás:  http://www.acog.org/~/media/For%20Patients/faq038.pdf

By Darienne Hosley Stewart, editor Medically reviewed by Sally Urang, R.N., CNM, M.S., midwife december 5, 2019. Letöltve: 2020. november 21. Forrás: https://www.babycenter.com/getting-pregnant/how-to-get-pregnant/can-you-get-your-period-while-youre-pregnant_7102

Mayo Clinic. 2011. Bleeding during pregnancy. Letöltve: 2020. november 21. Forrás: http://www.mayoclinic.com/health/bleeding-during-pregnancy

MedlinePlus, 2012. Vaginal bleeding in early pregnancy. Letöltve: 2020. november 21. Forrás: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/patientinstructions/000614.htm