Kedvezmény

3 Legnagyobb tévhit (amit te is elhittél): Terhes anyukák körében

A három legnagyobb tévhit terhes anyukák körében

A terhesség időszaka nagy örömet és izgalmat hoz a nők életébe, de számos sokszor ártalmas tévhit és félreértés veszi körül.

Mint szülész-nőgyógyász, gyakran találkozom ezekkel a tévhitekkel a rendelőmben, vagy online kérdések kommentek során.

Ebben a blogbejegyzésben három gyakori tévhitet fogunk megvizsgálni és helyrehozni a téves információkat, hogy segítsünk az anyukáknak jobban megérteni a terhesség 3 leggyakoribb tévhitét.

1. Tévhit: “A terhesség alatt kétszer annyi ételre van szükség”

Ez az egyik leggyakoribb tévhit. Valójában a terhes nőknek csak mintegy 300-500 extra kalóriára van szükségük naponta a második és harmadik trimeszterben. Ez azonban függ a terhesség stádiumától, az anya alapvető egészségi állapotától és életmódjától.

A minőségi, tápanyagban gazdag étkezés fontosabb, mint a mennyiség. A terhes nőknek biztosítaniuk kell, hogy étrendjükben megfelelő mennyiségű fehérjét, rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazzon, beleértve a folsavat, vasat és kalciumot.

2. Tévhit: “A terhesség idején nem lehet sportolni”

Sokan hiszik, hogy a terhesség idején a testmozgást kerülni kell, de ez messze áll az igazságtól. Számos kutatás kimutatta, hogy a megfelelő mennyiségű és intenzitású testmozgás előnyös lehet a terhes nők számára, hozzájárulva a jobb egészséghez és akár a szülés könnyebbé tételéhez.

Természetesen mindig konzultáljon orvosával, mielőtt új testmozgási rutinba kezd, mert bizonyos esetekben korlátozások lehetnek érvényben. De a mérsékelt intenzitású testmozgás, mint például a sétálás, a kismamajóga vagy a vízi aerobik, általában biztonságos és ajánlott.

3. Tévhit: “A terhesség szünetet jelent a szexuális életben”

Nem, a terhesség nem jelenti automatikusan a szexuális élet szüneteltetését. Sok pár aggódik, hogy a szex károsíthatja a babát, de általában ez nem igaz. A magzatot a méh, a magzatburok és az amnionfolyadék védi, ami kialakít egy biztonságos környezetet.

Azonban vannak esetek, amikor a szexuális együttlét kerülendő a terhesség ideje alatt, például méhnyak insufficiencia, korábbi koraszülés vagy bizonyos fajta vérzés esetén. Ezért mindig beszéljen orvosával, ha kétségei vannak.

Nézzünk 3 extra tévhitet!

4. Tévhit: “A terhes nőknek kerülniük kell a háziállatokat”

Gyakori tévhit, hogy a terhes nőknek távol kell tartaniuk magukat a háziállatoktól, különösen a macskáktól. A gond azonban nem az állattal való közvetlen kapcsolatban rejlik, hanem egy specifikus parazitában, a Toxoplasma gondii-ban, amely toxoplazmózist okozhat, és ami a macskaürülékben található meg. Ha terhes nő fertőződik meg a toxoplazmózissal, az a magzatra is átterjedhet. Ezért, ha van macskája, kerülje a macskaürülékkel való érintkezést, és hagyja, hogy más tisztítsa meg a macska almot, ha lehetséges.

5. Tévhit: “A terhesség alatt nem lehet repülni”

A legtöbb nő számára biztonságos repülni a terhesség alatt. Néhány légitársaság azonban korlátozásokat ír elő a terhes utasokra, különösen a terhesség utolsó harmadában, mivel ilyenkor már nagyobb a szülés kockázata. Konzultáljon orvosával és ellenőrizze a légitársaság szabályait, mielőtt repülőutat tervez.

6. Tévhit: “Ha a pocakod alacsonyan van, akkor fiú lesz; ha magasan, akkor lány”

Ez a népi hiedelem nem alapul tudományos tényeken. A magzat pozíciója a méhben számos tényezőtől függ, beleértve az anya testalkatát, a magzat méretét és mozgását, valamint azt, hogy hányadik terhességről van szó. A magzat neme csak orvosi vizsgálatokkal vagy genetikai tesztekkel állapítható meg megbízhatóan.

 

Tudj meg többet a várandósságról és az utána következő időszakról a Semmelweis szakorvosai videói segítségével!

 

Összefoglaló

A terhesség varázslatos időszak minden nő életében, de sok tévhit és félreértés övezi. A tények tisztázásával, azonban jóval érthetőbbé, stresszmentesebbé és élhetőbbé válik. Ha kétségeid vannak, mindig konzultálj szakemberrel! 

Videósorozatunkban vagy közösségi médiánkon pedig valószínű, hogy már meg is válaszoltuk valamelyik kérdésed!

Nyári Limitált Akció

Vásárold meg akár 50% kedvezménnyel csomagjainkat!