Kedvezmény

A Terhességi teszt: Hogyan működnek és mire számítsunk 2023-ban

A terhességi teszt működését mutató kép.

Hogyan működik a terhességi teszt? Egy nőgyógyász beszámol

Bizonyos nőknek izgalmas, reményteli teli esemény, amíg a terhességi teszt eredményére várakoznak, míg mások számára ugyan ez az idő félelmetes és szorongást okozó. Többnyire a kimaradt menstruáció tünete végeznek terhességi tesztet, de néhány szempont alapján még a tesztelés előtt ellenőrizheti, tapasztal-e magán várandósságra utaló jeleket.

Nőgyógyászként el tudom könnyedén magyarázni, hogyan működik egy terhességi teszt. A terhességi teszt a humán koriongonadotropin (hCG) nevű hormon jelenlétét mutatja ki a nő vizeletében vagy vérében. Ezt a hormont a méhlepény termeli, miután a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhbe.

A terhességi teszt elvégzése során általában vagy egy pálcikára vizel a hölgy, vagy vizeletmintát ad orvosának vagy egy laboratóriumnak. A tesztkészlet tartalmaz egy csíkot vagy pálcikát, amely egy vegyi anyagot tartalmaz, amely reagál a vizeletben lévő hCG jelenlétére. Ha hCG van jelen, a vegyszer megváltoztatja a színét, vagy pozitív jelet hoz létre a pálcikán.

A hCG kimutatására vérvizsgálat is alkalmas, de ezeket általában az orvosok használják a terhesség megerősítésére vagy a hCG-szint ellenőrzésére bizonyos egészségügyi állapotok esetén. Ezek a tesztek érzékenyebbek, mint a vizeletvizsgálatok, és a vérben alacsonyabb hCG-szintet is ki tudnak mutatni.

Fontos megjegyezni, hogy a terhességi tesztek nem mindig pontosak, különösen akkor, ha túl korán veszik őket egy kimaradt menstruáció után. A legpontosabb eredmények érdekében a legjobb, ha a kimaradt menstruáció után egy-két hetet vár a teszt elvégzésével. Ha bármilyen kérdésed vagy aggályod van a terhességi tesztekkel kapcsolatban, mindig érdemes beszélni a nőgyógyászoddal.

Hogyan állapítja meg a teszt, hogy várandós-e vagy sem?

A teszt kimutatja a humán korion-gonadotropin (hCG) nevezetű hormon jelenlétét a vérben vagy a vizeletben. A hCG a placentában termelődik a várandósság első napjától kezdve, röviddel azutántól, hogy az embrió a méhbe ágyazódott.

Mikor végezhető el a teszt?

A kimaradt menstruáció jellemzően a várandósság egyik első jele, amely általában két héttel a fogantatás után tapasztalható. Az orvosok javaslata szerint várjon a kimaradt menstruáció első napjáig, mielőtt terhességi tesztet csinálna.

Egyes tesztek érzékenyebbek, mint a többiek, ezért korábban elvégezhetők. A hCG koncentrációt mIU (= milli International Unit), tehát milliliter Nemzetközi Egységben, vagy 1/1000/NE-gel egyenlőnek adják meg. A 20 NE/L érzékenységű terhességi teszt érzékenyebb, mint az 50 NE/L-es.

Az otthon alkalmazható teszteknél pontosabb az orvos által végzett vérvizsgálat, amely már a fogantatást követő 7-12. nap között értékelhető eredményt ad. A női szervezetnek időre van szüksége ahhoz, hogy a hormonszint a terhességi tesztek számára is érzékelhetően magasra emelkedjen. Így a túl korai tesztelés hamis eredményt mutathat. Ha a negatív eredmény után még mindig nem kezdődik el a menstruációja, néhány nap múlva célszerű ismételten tesztelnie.

Mennyire pontosak az otthon elvégezhető tesztek?

Helyes használattal az otthoni tesztek rendkívül pontosak, kb. 97%-os pontosságúak. Létezik két tesztes készlet, lehetőséget biztosítva az első eredmény ellenőrzésére. Amennyiben teszteredménye pozitív, akkor ön valószínűleg várandós. Álpozitív eredmények – ha a teszt szerint várandós, de valójában nem az – előfordulhatnak, bár ritkák.

Láttad már kedvezményes csomagjainkat? Itt megnézheted őket!

DocKid csomagajánlat

A terhességi teszt elvégzése sokszor idegőrlő lehet, függetlenül attól, hogy milyen eredményt remélsz. A teszt pontosságának megkérdőjelezése még inkább fokozhatja a stresszt.

Terhességi tesztek fajtái

Többféle otthoni vizeletet felhasználó terhességi teszt létezik, amelyek különböző funkciókat és eredménykijelzőket kínálnak.

“Alapvetően mind ugyanazt csinálják” – mondja Dr. Nicole Calloway Rankins, szülész-nőgyógyász, az All About Pregnancy & Birth podcast házigazdája és a Lansinoh klinikai tanácsadó hálózatának tagja. “Keresse azt, amelyikről úgy gondolja, hogy a legkönnyebben érthető lesz az Ön számára.”

Kétféle terhességi teszt létezik: vizelet és vér.

A vizelet terhességi teszteket a boltban találod, de az orvosi rendelőben is végezhetsz velük vizeletvizsgálatot. Ezeket úgy tervezték, hogy kimutassák a vizeletben a hCG-t, hogy jelezzék, terhes vagy-e.

A vér terhességi teszteket orvosi rendelőben végzik. Ezek a vérben lévő hCG pontos szintjét vizsgálják.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a 2023-as év legjobb terhességi tesztjeit, amelyek megfizethetőséget, könnyen leolvasható, gyors eredményeket és kiemelkedő érzékenységi szintet mutatnak a terhességi hormon kimutatására.

Íme a terhességi tesztek 2023-as nemzetközi TOP 5-ös listája:

  • Fairhaven Health BFP Early Pregnancy Test Strips
  • MomMed 5 HCG Home Pregnancy Midstream Test
  • Modern Fertility Pregnancy Test
  • Pregmate Pregnancy Midstream Tests
  • Femometer Pregnancy Tests

Mi alapján választottuk ki a 2023 legjobb terhességi tesztjeit?

A 2023-as legjobb terhességi tesztek rangsorának meghatározásához nagyjából 35 over-the-counter (OTC) terhességi tesztet elemeztünk az alábbiak szerint:

Terhességi teszt ára

Terhességi teszt érzékenységi szintje

Terhességi teszt használatának könnyűsége 

A terhességi teszt elvégzésének legjobb időpontja

A terhességi teszt elvégzésének legjobb időpontja a várható vagy elmaradt menstruáció első napja. Elvégezheted a tesztet korábban is, de nagyobb a valószínűsége, hogy téves negatív eredményt kapsz. Ez azt jelenti, hogy még mindig terhes lehetsz, de a teszt nem tudta kimutatni a terhességi hormon alacsony szintjét a tesztelés időpontjában.

A szülész-nőgyógyászok azt is javasolják, hogy a terhességi tesztet a legnagyobb pontosság érdekében először reggel végezze el. Ilyenkor a vizelet a legkoncentráltabb, és ekkor van a legnagyobb valószínűséggel jelen a hCG.

Ha rendszertelenül menstruálsz, és nem tudod, melyik napon kellene kezdődnie a menstruációjának, akkor azt javasoljuk, hogy az utolsó menstruáció kezdetétől számított 36 napot vagy a nemi élet kezdetétől számított négy hetet számold.

Ha terhes vagy, akkor a hCG-szintednek elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy az otthoni teszttel kimutatható legyen.

Ha a teszt negatív, de még mindig nem vagy biztos benne, néhány napon belül elvégezhetsz egy újabb tesztet, vagy időpontot kérhetsz az orvosodtól.

Forrás:
Letöltve: 2020. november 28. Forrás: https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/taking-a-pregnancy-test-70951/