Kedvezmény

Családtámogatások

Minden, amit a Babaváró Hitelről tudnod érdemes 2023-ban

A babaváró hitel egy olyan pénzügyi támogatás, amely a magyar kormány által nyújtott lehetőség a családtervező párok számára, különösen a leendő anyukák számára. Ez a hitel lehetővé teszi, hogy a családok anyagi terheit enyhítsék, és segít a gyermeknevelés költségeinek fedezésében. A babaváró hitel fő célja a gyermekvállalás ösztönzése és a családalapítás támogatása.

A Babaváró Hitel Feltételei

A babaváró hitel igényléséhez a házaspárnak:

 1. Házasságban kell élnie (kivéve az egyedüli igénylés speciális esetét), mindkét félnek betöltött 21 évesnek kell lennie, de a feleségnek még nem szabad betöltenie a 41. életévét.
 2. Legalább az egyik félnek rendelkeznie kell 3 éves, legfeljebb 30 napos megszakítással egybefüggő társadalombiztosítási jogviszonnyal (TB), ahol a felsőoktatási tanulmányok és a munkakezdés között 6 hónapos megszakítás is lehet.
 3. Az egészségügyi veszélyhelyzet ideje alatt bekövetkezett 30 napot meghaladó megszakítást nem kell figyelembe venni az egészségügyi veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig. Mindkét félnek magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie, büntetlen előéletűeknek kell lenniük, és nem lehet 5 000 forintot meghaladó köztartozásuk a NAV-nál.
 4. Egyikük sem szerepelhet a KHR rendszerben (régi nevén BAR lista) mulasztás miatt, és meg kell felelniük a 44/2019. (III.12.) Korm. rendeletben meghatározott jogosultsági feltételeknek a babaváró támogatásra.
 5. Mennyi jövedelem kell? Nagyjából 200-220.000 Ft-os (összevont) nettó jövedelemre mindenképpen szükség van ahhoz, hogy ilyen hitelt kaphassunk, hiszen a család megélhetésére, egyéb költségeire is gondolni kell. Valamint a választott bank saját elbírálása alapján hitelképesnek kell minősülniük.

A Babaváró Hitel Összege és Kamata

A babaváró hitel összege maximum 10 millió forint lehet, amely kamatmentes, és legfeljebb 20 évre nyújtható. A hitel összege a vállalt gyermekszám alapján csökkenhet:

 1. Egy gyermek esetén a hitel kamatmentessé válik
 2. Két gyermek esetén a hitel 30%-át kell visszafizetni.
 3. Három vagy több gyermek esetén a hitel teljes összege elengedhető.

Miért “éri meg” a babaváró hitel?

2023-ban Magyarország legnagyobb bankja babaváró hitel igénybevételénél jelenleg 100 000 forintot jóváír a bankszámládon. A kölcsönt teljes mértékben szabadon felhasználhatod.

Ha legalább egy gyermeket vállalsz (legalább a 12. terhességi hét betöltése vagy örökbefogadás esetén), és nem merül fel a kamattámogatás megszűnésére okot adó körülmény, a hitel kamatmentessé válik a teljes futamidő alatt.

Két gyermek vállalása esetén (legalább a 12. terhességi hét betöltése vagy örökbefogadás esetén) a tartozás 30%-a elengedésre kerül, míg három gyermek vállalása esetén a teljes fennálló (nem lejárt) tartozás elengedésre kerül.

A kamattámogatás időszaka alatt a kezességvállalási díjjal növelt havi törlesztőrészlet összege nem haladhatja meg az 50 000 forintot. A babaváró kormányrendelet értelmében a hitelbírálat és a folyósítás is díjmentes.

Fontos, hogy a Babavárónál gyermekvállalás szempontjából csak a hitelfelvétel után született gyermekek számítanak, a már meglévőek nem.

Meddig kamatmentes a babaváró hitel?

Az állami kamatmentesség biztosítva van minden szerződő számára a kölcsön folyósítása után, kivéve ha olyan körülmény merül fel, mint például válás, ami miatt a kamattámogatás megszűnik.

Ha azonban a szerződők 5 éven belül gyermeket vállalnak, és nincs olyan ok, ami miatt a kamattámogatás megszűnik, akkor a kamatmentesség továbbra is érvényes marad a kölcsön futamidejének végéig.

Ha azonban 5 éven belül nem vállalnak gyermeket, akkor a kölcsön kamatozóvá válik, és az igénybe vett kamattámogatást egyszeri összegben vissza kell fizetni.

Egyéb Családtámogatások Magyarországon

A babaváró hitelen kívül számos más családtámogatás is létezik Magyarországon, amelyek segítségével a családok anyagi terheit csökkenthetik. Ilyen támogatások például:

 1. Családi pótlék: havi támogatás, amely a családban élő gyermekek számától függ.
 2. GYED: gyermekgondozási díj, amely a szülők egyikének jár, ha gyermekgondozási szabadságon van.
 3. GYES: gyermeknevelési segély, amely a GYED lejárta után jár a szülők egyikének, amíg a gyermek 3 éves koráig otthon maradnak vele.
 4. CSOK: családi otthonteremtési kedvezmény, amely a családok számára nyújt támogatást az új vagy használt ingatlan vásárlásához vagy bővítéséhez, a vállalt gyermekszám alapján.

Egy teljes epizódunkat szenteljük a Babaváró Hitelnek, és egyéb családtámogatásoknak, melyet itt tudsz megtekinteni.

 

Babaváró Hitel és Családtámogatások Igénylése

A babaváró hitel és a családtámogatások igényléséhez forduljon a helyi kormányhivatalhoz, vagy a folyósító bankhoz. A hiteligényléskor és a támogatások igénylésekor szükség lesz a következő dokumentumokra:

 1. Személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány.
 2. Lakcímkártya.
 3. Házassági anyakönyvi kivonat.
 4. A munkáltató által kiállított jövedelemigazolás.
 5. Egyéb dokumentumok, amelyek a kért támogatástól függően szükségesek lehetnek.

Amivel vigyázni kell: kamattámogatás megszűnésének lehetséges esetei

 1. Házasság felbontása
 2. Lakcím megszűnése
 3. Kiskorú elköltözése (Gyermekvállalási támogatással érintett kiskorú gyermek szülői háztartásból való kikerülése esetén 30 napon belüli banki bejelentéssel.)
 4. Gyermekvállalás nem teljesülése (Folyósítástól számított 5 éven belül teljesülnie kell, amennyiben egészségügyi okokból nem teljesül akkor a kormányhivatal méltányossági felmentést adhat)

Összefoglaló

A babaváró hitel és a családtámogatások célja, hogy segítséget nyújtsanak a leendő anyukáknak és családoknak Magyarországon. Ezek a támogatások hozzájárulnak a gyermeknevelés költségeinek fedezéséhez és a családalapítás megkönnyítéséhez. Amennyiben tervezi a családalapítást, érdemes tájékozódni a babaváró hitelről és a különböző családtámogatásokról, hogy megtalálja a legjobb megoldást az Ön és családja számára.