Kedvezmény

A boldogító igen kimondása után sok mindenre kell figyelniük a friss házasoknak, azonban egy fontos dolog, amiről semmiképpen sem érdemes megfeledkezniük, a friss házasok kedvezménye Magyarországon.

Ezt az aloldalt ennek részletes bemutatására szenteljük azaz, hogy miként érvényesítheted ezt a pénzügyi segítséget ha friss házas vagy, és pontosan milyen előnyöket jelent számodra.

Friss házasok kedvezménye – Mi is ez pontosan?

A friss házasok kedvezménye egy olyan adókedvezmény, amelyet a magyar kormány biztosít azoknak a pároknak, akik az adott évben házasságot kötöttek. A kedvezmény célja, hogy anyagilag is támogassa a házaspárokat már az első közös hónapokban, és segítse őket abban, hogy egy erős alapot teremtsenek a közös jövőre nézve.

A kedvezmény összege és a jogosultság időtartama a házasságkötés hónapja és az azt követő két évben érvényesül.

A pontos összeg, amelyet együtt érvényesíthet az arra jogosult házaspár havonta: 33.335 forint, gyakorlatban azt jelenti, hogy havi 5.000 forinttal nő a nettó kereset.

Hogyan igényelhető a friss házasok kedvezménye?

Az igényléshez a házaspárnak együtt kell nyilatkozniuk az adóbevallásukban, hogy igénybe szeretnék venni a friss házasok kedvezményét. Ezt követően az adóhatóság megvizsgálja a jogosultságot, és amennyiben a feltételeknek megfelelnek, jóváírja a kedvezmény összegét az adókötelezettségükben.

Milyen előnyöket jelent a friss házasok kedvezménye?

A friss házasok kedvezménye számos előnyt jelent a párok számára:

  1. Pénzügyi támogatás: A kedvezmény összege jelentős anyagi segítséget nyújthat az újdonsült házasoknak, akik így könnyebben tervezhetik meg a közös jövőjüket és a családalapítást.
  2. Egyszerű igénylés: Az igénylési folyamat egyszerű, hiszen csak az adóbevallásukban kell nyilatkozniuk a házaspároknak.
  3. Hosszú távú támogatás: A kedvezmény az adott évben kötött házasság esetén és az azt követő három évben érvényesül, így hosszabb távon is segíti a párokat anyagi stabilitásuk megteremtésében.

Mire érdemes figyelni a friss házasok kedvezményével kapcsolatban?

A friss házasok kedvezményének igénybevétele során érdemes figyelembe venni néhány fontos szempontot:

  1. Időkorlát: A kedvezmény csak az adott évben kötött házasság esetén és az azt követő három évben érvényesül, így fontos, hogy a párok időben érvényesítsék a jogosultságukat.
  2. Együttélési feltételek: A kedvezmény igénybevételéhez a házasoknak egy közös háztartásban kell élniük.
  3. Adóbevallás: A friss házasok kedvezményének igényléséhez minden évben be kell nyújtaniuk az adóbevallást, és ebben együtt kell nyilatkozniuk a kedvezmény igénybevételéről.

Csak azok az első házasok igényelhetik, ahol legalább az egyik fél az első házasságát köti! A házasság bármelyik tagja érvényesítheti a kedvezményt.

A kedvezmény a házasságkötést követő hónapra vehető igénybe, és a házassági életközösség alatt maximum 24 hónapon keresztül jár.

Összegzés

A friss házasok kedvezménye egy kiváló lehetőség a magyarországi párok számára, hogy anyagi támogatást kapjanak a házasságuk elején. Az egyszerű igénylési folyamatnak és a hosszú távú támogatásnak köszönhetően a párok könnyebben tervezhetik meg közös jövőjüket és a családalapítást.

Ne feledjétek, a friss házasok kedvezményét időben érdemes érvényesíteni, hogy maximálisan kihasználhassátok a kínált előnyöket!