Kedvezmény

Vitaminok és tápanyagok a várandósság idejére

Vitaminok és tápanyagok a várandósság idejére

A kiegyensúlyozott, tápláló étrend a legjobb módja annak, hogy az anyai test hozzájusson a várandósság ideje alatt szükséges vitaminokhoz és tápanyagokhoz – mindemellett az étrend-kiegészítők is hasznosak lehetnek. Ha a vizsgálatok alapján szervezete valamiben hiányt szenved, akkor – orvosi javaslatra – ajánlott prenatális étrend-kiegészítők, valamint vitaminok, ásványi anyagok szedése. Ezek segítségével a várandósság során minden tápanyagból hozzájuthat a szükséges mennyiséghez. De fontos tudnia, hogy a várandós nőknek kizárólag a szülész-nőgyógyász orvos közvetlen ajánlása alapján szabad étrend-kiegészítőket szedniük!

A Szülészorvosok és Nőgyógyászok Amerikai Kongresszusa (ACOG) szerint a nők várandósság alatti tápanyag- és vitaminbevitelének különféle élelmiszerekből kell származnia, és tartalmaznia kell: 

  • fehérjéket,
  • szénhidrátokat,
  • vitaminokat,
  • ásványi anyagokat,
  • és zsírokat.

Az egészséges étrend mellett számolnia kell a szervezet megnövekedett vitamin- és ásványi anyag szükségletével! Kérjen segítséget szülész-nőgyógyászától, hogy az étrendkiegészítőkkel elegendő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot jutasson szervezetébe, de vigyázzon: nehogy túladagolja őket, és átlépje az előírt napi mennyiséget!

Ideális esetben a táplálék a szükséges mennyiségben tartalmazza a vitaminok és ásványi anyagok többségét, ezért nem kell olyan szülés előtti étrend-kiegészítőt szednie, amely az alábbi táblázatban felsorolt napi adag (RDA= Ajánlott Napi Tápanyagbevitel) 100%-át tartalmazza.

Alapvető vitamin/ ásványi anyag Miért van rá szüksége? Miben találja?
A-vitamin és béta-karotin (770 μg, max = 1000 μg /nap) segíti a csontok és fogak növekedését máj, tej, tojás, sárgarépa, spenót, zöld és sárga zöldségek, brokkoli, burgonya, tök, sárga gyümölcsök, sárgadinnye
D-vitamin (6 μg, max = 100 μg/nap) segíti a szervezet kalcium és foszfor felhasználását; elősegíti az erős fogazat és csontozat kialakulását tej, zsíros halak, napsütés
E-vitamin (15mg, max = 1000 mg  / nap) segíti a test megfelelő állapotának fenntartását, támogatja a vörösvérsejteket és az izmokat,  véd az oxidatív károsodásoktól növényi olaj, búzacsíra, dió, spenót, dúsított gabonafélék
C-vitamin (80-85 mg*, max = 2000 mg/nap) antioxidáns, amely megvédi a szöveteket a károsodásoktól, segíti a vas felszívódását; támogatja az immunrendszert   citrusfélék, kaliforniai paprika, zöldbab, eper, papaya, burgonya, brokkoli, paradicsom
Tiamin/B1 (1,4 mg) növeli az energiaszintet és szabályozza az idegrendszert teljes kiőrlésű, dúsított gabonafélék, búzacsíra, szerves húsok, tojás, rizs, tészta, bogyós gyümölcsök, diófélék, hüvelyesek, sertéshús
Riboflavin/ B2 (1,4 mg) segít fenntartani a szervezet energiaszintjét, a jó látást és az egészséges bőrt húsok, baromfi, hal, tejtermékek, dúsított gabonafélék, tojás
Niacin/B3 (18 mg, max = 35 mg/nap) támogatja az egészséges bőrt, az idegeket és az emésztést magas fehérjetartalmú ételek, dúsított gabonafélék, valamint kenyér, hús, hal, tej, tojás, földimogyoró
Piridoxin/B6 (1,9 mg, max = 100 mg/ nap) segít a vörösvértestek kialakulásában; segít csökkenteni a reggeli rosszulléteket csirke, hal, máj, sertés, tojás, szójabab, sárgarépa, káposzta, sárgadinnye, borsó, spenót, búzacsíra, napraforgómag, banán, bab, brokkoli, barna rizs, zab, korpa, földimogyoró, dió
B12-vitamin (2,6 μg) fontos tényező a DNS-szintézisben és segíthet megelőzni az idegcső/velőcső rendellenességek kialakulását (más néven-NTD-neural tube defects) kagylók, halak, marhahús, máj, sertéshús, tojás, tejtermék, baromfi
Folsav/folát (400-800 μg  **, max= 1000 μg/ nap) segíti az egészséges méhlepény kialakulását, megakadályozza a gerincferdülés és más rendellenességek kialakulását spenót, cékla, brokkoli, karfiol, dúsított gabonafélék, borsó, tészta, bab, dió
Kalcium (1000- 1300 mg ***, támogatja az egészséges csontok és fogak fejlődését, az izmok, idegek működését és segít megelőzni a vérrögképződést joghurt, tej, cheddar sajt, kalciummal dúsított ételek, mint a szójatej, gyümölcslevek, kenyér, gabonafélék, sötétzöld levelesek, zöldségek, halkonzerv csontokkal
Vas (27 mg) elősegíti a hemoglobin termelését; megakadályozza a vérszegénységet, az alacsony súllyal születést és a korai szülést marha, sertés, szárított bab, spenót, szárított gyümölcsök, búzacsíra, zabpehely vagy vassal dúsított szemek
Fehérje (71g) segít az aminosavak előállításában; helyreállítja a sejteket A legtöbb állati élelmiszer, hús, baromfi, tojás, tejtermék, zöldség hamburgerek, bab, hüvelyesek, diófélék
Cink (11-13 mg ****) segít az inzulin és az enzimek termelésében vörös hús, baromfi, bab, dió, teljes kiőrlésű gabona, dúsított gabonafélék, osztriga, tejtermékek

Várandós nők számára egy általános, egészséges diétának egy napja

Reggeli:

Zabpehely szeletelt gyümölccsel és dióval.
Teljes kiőrlésű pirítós avokádóval és rántottával
Görög joghurt müzlivel és gyümölcsökkel

Nasi:

Almaszeletek mandulavajjal
Hummusz szeletelt zöldségekkel
Trail mix dióval és aszalt gyümölcsökkel

Ebéd:

Grillezett csirkemell sült zöldségekkel és quinoával.
Spenót saláta grillezett lazaccal, cseresznyeparadicsommal és ecetes öntettel.
Lencseleves teljes kiőrlésű kekszekkel

Nasi:

Alacsony zsírtartalmú túró ananásszal
Joghurtból, banánból és vegyes bogyós gyümölcsökből készült smoothie
Teljes kiőrlésű pita chips guacamoléval

Vacsora:

Grillezett garnélarák nyársak vegyes zöldségekkel és barna rizzsel
Sült édesburgonya fekete babbal, salsával és görög joghurttal
Sült lazac spárgával és édesburgonya szeletekkel

Nasi:

Fagyasztott gyümölcs, organikus jégkrém
Pattogatott kukorica
Alacsony zsírtartalmú sajtok, szőlővel

Fontos, hogy a terhes nők kiegyensúlyozott étrendet kövessenek, amely sokféle tápanyagban gazdag élelmiszert, például gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, sovány fehérjéket és egészséges zsírokat tartalmaz.

Ezenkívül ajánlott, hogy a terhes nők a nap folyamán sok vizet igyanak, hogy hidratáltak maradjanak.

*C-vitamin: 18 év alatti várandós nők számára 80 mg javasolt; 18 éven felülieknek 85 mg javasolt.

** Folsav/folát: bármely 400 és 800 mikrogramm/μg, (vagy 0,4 és 0,8 miligramm/mg) közötti szint általában biztonságos a várandósság szempontjából; kérdezze egészségügyi szolgáltatóját, orvosát, hogy megtalálja az ön számára megfelelő szintet. 

*** Kalcium: várandós nők számára tizenéves korban 1300 mg javasolt; a 20 éves és annál idősebbek számára 1000 mg javasolt.

**** Cink: 18 év alatti várandós nőknél 13 mg javasolt; 18 éven felülieknek 11 mg javasolt.

Ha önnek bármilyen ételallergiája van vagy aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy esetleg nem jut elegendő vitaminhoz vagy ásványi anyaghoz, konzultáljon kezelőorvosával és/vagy dietetikusával az étrendkiegészítési lehetőségekről vagy étrendi ajánlásokról.

Egy teljes epizódunkat szenteltük Dr. Géczi András Mihály főszereplésével a várandósság alatti egészséges diétáról. Válassz csomagot, és tekintsd meg!

Forrás:

Letöltve: 2020. november 28. Forrás: https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/pregnancy-vitamins-nutrients-975/