Kedvezmény

Ovuláció és testedzés: Így sportolj a termékeny napokon

Testedzés a termékeny napokon

Ovuláció és testedzés – megférnek egymás mellett? Az orvostudomány szerint nincs miért aggódni: amennyiben a mozgás az életmód része, akkor nincs indoka a szüneteltetésnek a termékeny napokon. Például egy laza futás a futópadon vagy a szabadban nem fogja megzavarni a ciklust. 

A versenysportolókra jellemző rendkívül alacsony testzsírszázalék már ronthatja a teherbeesés esélyét. Közismert, hogy néhány nagyon vékony női sportolónak nincs ovulációja – viszont a társadalom nagyobbik részét ez a helyzet nem fenyegeti. 

Amennyiben a sport nem élete része, érdemes több mozgást beiktatni a mindennapokba, például napi 20-30 perces sétákat. A rendszeres mozgással erősíti testét, amely így könnyebben alkalmazkodik a várandósság alatt felmerülő fokozott igénybevételhez.

A rendszeres mozgás fontossága mellett igaz, hogy peteéréskor több pihenésre vágyhat a női test – viszont, ha kellemesen esik, nem fog megártani a szokásos edzés a peteérés ideje alatt sem. Érdemes kipróbálnia a jógát, amely segít a mindennapi feszültség elengedésében, miközben nyújtja, átmozgatja az izmokat és védi a gerincet.

Próbálsz aktív maradni az ovulációs ciklusod alatt, de aggódsz a lehetséges kockázatok miatt?  

Íme néhány tipp, hogy biztonságban és egészségesen sportolj ovuláció alatt.

A ciklusod megértése

Mielőtt belemerülnénk az ovuláció alatti biztonságos edzés sajátosságaiba, fontos, hogy megértsük a ciklusodat. Az ovuláció akkor következik be, amikor a petefészek petesejtet bocsát ki a petevezetékbe. Ez általában a 28 napos ciklus 14. napja körül történik. Ebben az időszakban a tested érzékenyebb a sérülésekre a hormonális változások miatt, amelyek hatással lehetnek a szalagokra és az ízületekre. Ez azt jelenti, hogy extra óvintézkedéseket kell tenned, hogy megvédd magad edzés közben.

Kerüld a nagy intenzitású edzéseket

A nagy intenzitású edzések nagyszerűek lehetnek a kalóriaégetéshez és az erőfejlesztéshez, de nagy megterhelést is jelenthetnek a szervezeted számára. Az ovuláció alatt fontos, hogy kerüld a gyors mozgást vagy hirtelen irányváltoztatást igénylő, nagy intenzitású gyakorlatokat, például a HIIT-et (nagy intenzitású intervallumos edzés) vagy a plyometrikus edzéseket.

Ehelyett válassz inkább az ízületeket kímélő, alacsony terhelésű gyakorlatokat, mint például az úszás, a kerékpározás vagy a jóga.

Koncentrálj a törzsed stabilitására

Az ovuláció alatt a tested érzékenyebb a sérülésekre, különösen a hasi régióban. Ezért fontos, hogy a törzsstabilitási gyakorlatokra, például a plankokra és a hidakra összpontosíts, hogy segíts megtámasztani a hátad alsó részét és megelőzni a sérüléseket.

A törzsed erősítése javíthatja az általános testtartást is, és segíthet a megfelelő forma megtartásában más gyakorlatok során.

Hallgass a testedre

Végezetül fontos, hogy a peteérés alatt hallgass a testedre. Ha bármilyen kellemetlenséget vagy fájdalmat tapasztalsz edzés közben, azonnal hagyd abba és pihenj. Ne erőltesd meg magad túlságosan, és ne próbáld átvészelni a fájdalmat, mert ez sérüléshez vezethet.

Ehelyett tarts szünetet, és próbáld meg újra, amikor már jobban érzed magad.

Összefoglalva, az ovuláció alatt is lehetséges aktívnak maradni, de néhány extra óvintézkedést igényel.

Ha megérted a ciklusod, kerüld a nagy intenzitású edzéseket, a törzs stabilitására összpontosíts, és hallgass a testedre.

Ezeket a tippeket követve biztonságosan mozoghatsz, és egészséges maradhatsz ebben az időszakban is. Jó edzést és izzadást!

Dr. Géczi András Mihály főszereplésével egy teljes epizódunkat szenteltük a testmozgásnak. Válaszd ki a számodra megfelelő csomagot, és nézd meg!

Forrás:

Sherman J. Silber, M.D., F.A.C.S., heads the Infertility Center of St. Louis. Letöltve: 2020. október 19. forrás: https://www.babycenter.com/getting-pregnant/how-to-get-pregnant/is-it-okay-to-exercise-on-my-most-fertile-days_1334433