Kedvezmény

Terhességi kockázat, amiről minden nőnek tudnia kell: Endometriózis

Endometriózis a terhességi kockázat

Terhes nőként örömteli várakozással tekintenek a legtöbben a kicsi születése elé. De mi lenne, ha azt mondanám, hogy egy alattomos betegség, az endometriózis, nagyban befolyásolhatja a terhesség és a szülés élményét?

Mi is pontosan az endometriózis?

Az endometriózis egy olyan állapot, amely a 18 és 40 év körüli nők körülbelül 10%-át érinti. Akkor fordul elő, amikor a méhnyálkahártyához hasonló szövetek a méhen kívül nőnek, gyulladást, fájdalmat és egyéb tüneteket okozva. Bár az endometriózis megnehezítheti a fogamzást, az ebben az állapotban szenvedő nők is teherbe eshetnek.

Az endometriózis egy krónikus betegség, amely termékeny korban lévő nőknél alakulhat ki egészen a menopauzáig. Esetén a méhnyálkahártyához hasonlóan viselkedő szövet a szervezet más részein, mint például az erekben, petefészekben, a petevezetékekben, a húgyhólyagban, a belekben és egyéb szervekben is megtalálható.

Ritka esetekben a rekeszizmot és a tüdőket is érintheti. Akkora fájdalommal is járhat ritkább esetben ami ájuláshoz vagy hányáshoz is vezethet.

Hogyan diagnosztizáljuk?

Nőgyógyászod elsőként a tüneteid részletes leírását fogja kérni tőled. Mutasd meg, hogy hol fáj pontosan és milyen erősen. Ezt követően akár tapintással meg tudja állapítani az orvosod, hogy van-e valamilyen kisméretű ciszta. Amennyiben igen, további vizsgálatok lehetnek szükségesek, mint: ultrahang, laporoszkópia vagy akár vérvizsgálatok.

Anna személyes története az endometriózissal

Egy nő, aki ezt túlságosan is jól ismeri ezt a krónikus betegséget, Anna. Anna évekig küzdött endometriózissal, mielőtt úgy döntött, hogy megpróbál teherbe esni. Nagyon boldog volt, amikor megtudta, hogy terhes, de öröme sajnos rövid életű volt. A terhesség előrehaladtával Anna erős fájdalmat kezdett érezni a hasában, és orvosa megállapította, hogy az endometriózisa súlyosbodott a terhesség alatt.

Annát egy specialistához irányította háziorvosa, aki elmagyarázta, hogy az endometriózis komplikációkat okozhat a terhesség alatt, például koraszülést, méhlepényproblémákat és akár vetélést is. Nőgyógyásza és a Semmelweis orvosi csapata segítségével kezelni tudta Anna a tüneteit, és egészséges kisfiúnak adott életet.

Anna története csak egy példa arra, hogy az endometriózis hogyan befolyásolhatja a terhességedet. De aggodalomra semmi ok. Ha a nőgyógyászoddal korán észreveszitek a tüneteit, nagyban növelhetitek az egészséges terhesség és szülés esélyeit.

Mielőtt a kezelés módját is elolvasnád, mit szólnál ahhoz ha azt mondanám, hogy kiváló szakorvosok segítségével összeállítottunk egy olyan videó sorozatot amely többet érhet leendő, vagy friss szülőknek, mint 350.000 forintnyi magánrendelés… Kattints ide, vagy a képre és nézd meg kedvezményes csomagajánlatainkat!

DocKid csomagajánlat

Hogyan lehet kezelni az endometriózist?

A terhesség alatti endometriózis kezelésének egyik módja az, hogy a vele járó fájdalmakat kordában tartod. Nőgyógyászod javasolhat olyan gyógyszereket, amelyek a terhesség alatt biztonságosan szedhetők, vagy alternatív fájdalomkezelési technikákat, például fizikoterápiát vagy akupunktúrát.

Az is fontos, hogy részt vegyél lelkiismeretesen minden szülés előtti konzultáción, és tájékoztasd nőgyógyászodat a tüneteidben bekövetkezett változásokról. Megfelelő megfigyeléssel a nőgyógyászod segíthet abban, hogy a lehetséges szövődményeket idejekorán felismerd, és intézkedéseket tegyen a te és a babád biztonsága érdekében.

Hormonális terápiák

A hormonális terápiák az endometriózis gyakori kezelési lehetőségei közé tartoznak. Ezek magukban foglalhatnak fogamzásgátló tablettákat (A legtöbb nőnél kevesebb vérzéssel járó, rövidebb ideig tartó menstruáció alakulhat ki fogamzásgátló tabletták szedése alatt), hormonfelszabadító spirálokat, az ovulációért és a menstruációért felelős hormonokat elnyomó gyógyszereket vagy hormon agonistákat. (Ezek a készítmények gátolják a petefészket stimuláló hormonok felszabadulását, megakadályozzák a menstruációt és drámaian csökkentik az ösztrogén szintet).

Ezeknek a gyógyszereknek a szedése csökkentheti az endometriumszövet mennyiségét, zsugoríthatja a meglévő kinövéseket, és segíthet enyhíteni az endometriózis tüneteit. Muszáj megemlítenünk, hogy a hormon agonista gyógyszerek menopauzához hasonló állapotot idézhetnek elő, amely hőhullámokkal és hüvelyszárazsággal járhat. Alacsony dózisú ösztrogén kezelés csökkentheti a felsorolt mellékhatásokat.

Fájdalomcsillapítás

Az endometriózis miatt erős fájdalmat tapasztaló nők számára többféle fájdalomcsillapítási módszer áll rendelkezésre. Ezek közé tartozhatnak gyógyszerek, például nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) és egyéb gyógyszerek, például antidepresszánsok és izomlazítók.

Ha azonban a maximálisan ajánlott dózis mellett sem szűnik meg a fájdalom, akkor más kezelés válhat szükségessé. Beszélj orvosoddal, hogy megtaláld a hozzád passzoló kezelési metódust.

Tudtad? Legnépszerűbb csomagunk mindössze 4.900 forintért elérhető!

Műtét endometriózis esetén

Az endometriózis egyik leghatékonyabb kezelése a műtét. A laparoszkópos műtét egy minimálisan invazív eljárás, amelyet az endometriumszövet eltávolítására használnak. Az endometriózis kezelésére alkalmazott laparoszkópos műtéti technikák közül az endometriózis ablációja és a hidrotermikus abláció kétféle, amelyek bizonyos esetekben enyhülést hozhatnak a fájdalomtól.

Az endometrium ablációt legtöbbször a rendellenes vérzés kezelésére alkalmazzák. Az abláció során eltávolítják a méhfal belső rétegét. A beavatkozás bizonyos mértékben csökkenti a teherbe esés esélyét, ezért terhes vagy a közeljövőben gyermeket tervező nőknél általában nem végzik el. A műtét nem mindenkinek megfelelő, ezért fontos, hogy konzultálj orvosoddal.

Diéta és testmozgás a fájdalom enyhítésére

Az étrend és a testmozgás megváltoztatása nagy szerepet játszhat az endometriózissal kapcsolatos fájdalom csökkentésében. A kiegyensúlyozott, sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó étrend segíthet a gyulladás csökkentésében.

Egy teljes cikket szenteltünk a diétának, dietetikus segítségével melyet ITT olvashatsz el!

A koffein, az alkohol és a feldolgozott élelmiszerek kerülése szintén jótékony hatással lehet az endometriózis tüneteinek enyhítésére. A rendszeres testmozgás szintén nagyban hozzájárulhat az endometriózissal járó kellemetlenségek csökkentéséhez. A testmozgás bizonyítottan pozitív hatással van a hangulatra, az alvásra, a koncentrációra és az önbecsülésre, valamint a fizikai fájdalom tüneteire.

Tanulmányok arra is rámutattak, hogy bizonyos vitaminok és étrend-kiegészítők, például az omega-3 zsírsavak és a D-vitamin hatékonyan csökkenthetik az endometriózis okozta gyulladást.

Láttad már a megújult főoldalunkat?

Összefoglaló az Endometriózisról

Az endometriózis egy olyan nőgyógyászati betegség, melyben az endometriumhoz hasonló szövet – a méhnyálkahártya – a méhen kívül nő és fejlődik. Az endometriózis elsősorban a medencei területen alakul ki, de előfordulhat más testrészekben is, mint például a petefészekben, a méhen kívüli területeken, a méhszalagokon, a húgyhólyagon és a belekben.

Még egyszer összefoglalva, az endometriózis tünetei a következők lehetnek:

 1. Fájdalom: Az endometriózis jellemző tünete a krónikus, hosszan tartó fájdalom, amely a menstruáció előtt és alatt, valamint közösülés során jelentkezhet. A fájdalom lokalizálódhat a medencében, az alsó hátsó részen, a combokban vagy a hasban is.

 2. Menstruációs rendellenességek: A betegségben szenvedő nők jelentős része tapasztalhat erős, fájdalmas és/vagy rendszertelen menstruációt.

 3. Meddőség: Az endometriózis egyik gyakori következménye a meddőség, amely a nők mintegy 30-50%-át érinti.

 4. Fáradtság, hasmenés, székrekedés és vizelési problémák: Az endometriózis szövete által termelt gyulladásos válaszok miatt előfordulhatnak ezek a tünetek a menstruáció során.

Az endometriózis diagnózisát több módszerrel lehet megerősíteni, amelyek közül a legáltalánosabbak az alábbiak:

 1. Fizikális vizsgálat: A nőgyógyászati vizsgálat során az orvos tapintással érzékelheti a méhen kívüli endometriózis szövetet.

 2. Ultrahangvizsgálat: Az ultrahang segítségével a petefészekben lévő endometriózis ciszták jelenlétét lehet kimutatni.

 3. Mágneses rezonancia képalkotás (MRI): Az MRI segítségével részletesebb képet kaphatunk az endometriózis mértékéről és elhelyezkedéséről.

 4. Laparoszkópia: Ez egy sebészeti eljárás, amelynek során a sebész kis metszést végez a hason, és egy laparoszkópot vezet be, hogy közvetlenül megvizsgálja a medencei szerveket. Ez az eljárás arany standardnak számít az endometriózis diagnosztizálásában.

Az endometriózis kezelése függ a betegség súlyosságától, a tünetek mértékétől és a beteg egyéni igényeitől. A kezelési lehetőségek között szerepelnek:

 1. Fájdalomcsillapítók: A nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek segíthetnek a fájdalom enyhítésében.

 2. Hormonterápia: A hormonális gyógyszerek, mint például a fogamzásgátló tabletták, a progeszteron agonisták és a különféle hormon agonisták, segíthetnek a menstruációs ciklus szabályozásában, a vérzés mértékének csökkentésében és az endometriózis által okozott fájdalom enyhítésében.

 3. Sebészet: A műtéti beavatkozások közé tartozik a laparoszkópos endometriózis eltávolítás, amely során a sebész eltávolítja az endometriózis szövetet és a cisztákat. Súlyosabb esetekben a méheltávolítás (hiszterektómia) is szóba jöhet, bár ez a módszer jelentős hatással lehet a nő reproduktív képességeire.

 4. Meddőségi kezelés: Az endometriózis miatt meddő nők számára a meddőségi kezelések, mint például a lombikbébi-eljárás (in vitro fertilizáció – IVF) vagy a petesejt-átültetés segíthetnek a teherbeesés esélyének növelésében.

 5. Életmódváltás és támogató terápiák: A stresszcsökkentés, a megfelelő táplálkozás, a testmozgás és a kiegészítő terápiák, mint a fizioterápia, az akupunktúra vagy a pszichoterápia, segíthetnek a betegeknek jobban kezelni az endometriózis okozta tüneteket és javítani az életminőségüket.

Az endometriózis kezelése általában hosszú távú és többlépcsős, mivel a betegség kiújulásának kockázata magas.

A kezelési tervet az orvos és a beteg együttműködésével kell kidolgozni, figyelembe véve a betegség súlyosságát, a tünetek mértékét és a beteg egyéni igényeit.

Nyári Limitált Akció

Vásárold meg akár 50% kedvezménnyel csomagjainkat!