Kedvezmény

Mondj búcsút az álmatlan éjszakáknak: Szakértői tanácsok új anyukáknak a jó alváshoz

kismama jó alvás

Minden újdonsült szülő számára ismerős az a rengeteget ismételt gondolatmenet, hogy az alvást el kell cserélni a babavárás csodájára és örömére. A leggyakoribb tanács, amit hallanak a friss szülők, az, hogy “aludj, amíg tudsz!”. Sajnos nem titok, hogy az alváshiány a szülőség gyakori “mellékhatása”. 5 tippünkkel segítünk, hogy könnyebben menjen a pihenés!

Lássuk az 5 tippet a jó alváshoz új anyukáknak:

A friss levegő elengedhetetlen

Számos nőgyógyász és háziorvos hangsúlyozza annak fontosságát, hogy napközben menjünk ki a szabadba, hogy napfényt és friss levegőt szívjunk (még akkor is, ha legszívesebben a pizsamánkban lustálkodnánk, és sorozatokat néznénk). A televízió és a mobiltelefonok éjszakai használata azért sem javasolt, mert a kék fény zavarja a melatonin, az agy természetes alváshormonjának termelését.

Tedd le a kávét és az alkoholt

A mindenit, biztosak vagyunk benne, hogy hiányzik a kávé és akár az esti pohár bor, de ha szeretnél nyugodtabban aludni akkor dél után kerüld a koffeint!

Használd ki a fehér zaj erejét

Rengeteg alvásterapeuta ajánlja, hogy egész éjjel valamilyen “fehér zajt” hallgassunk. Indítsd el lefekvés előtt egy órával, és halk hangerőn játszd le alvás közben. A halk, repetatív hangok működnek a legjobban, mint a hullám morajlás vagy a sátortetőt verő eső.

Alvás előtti rituálé neked és a gyermekednek

Készítsd el a saját nyugalmi rituáléd, amely téged és gyermeked is ellazítja, és megteremti a nyugodt éjszakai pihenés színterét.

Fürdesd meg kedvenc illatos baba tusfürdőjével és egy relaxáló masszázzsal, esetleg lehalkított fényekkel és nyugtató zenével.

Segíts gyermekednek a lenyugvásban azzal, hogy elbeszélgetsz vele a napjáról, mesélsz vagy énekelsz neki. Találj időt az ölelésre, megnyugtatásra és a telefonmentes kötődésre.

A nap végén legalább 10-30 percet szentelj osztatlan figyelmet gyermekednek.

Mielőtt az utolsó pontra térnénk, tudtad, hogy jelenleg akár 50%-al vásárolhatod meg minden videónkat?

DocKid csomagajánlat

Szabd pihenésre a hálószobád, hogy a baba – és te is – nyugodtan aludjon

  • Sötétíts be: Itt az évnek az az időszaka, amikor a fény elkezd bekúszni reggelente, és ébren tartani a kicsiket lefekvéskor. Egy jól felszerelt sötétítő rolóba való befektetés sokat számíthat. A sötétben tartás segíthet az alváshormonunk, a melatonin felszabadulásában, és segíthet a könnyen ingerlékeny kisgyermekeinknek elaludni.
  • Tartsd hűvösen: A csecsemők alvásával foglalkozó nővérek általánosan 16-20 °C-os szobahőmérsékletet javasolnak. Ha nem tudod szabályozni a hálószoba hőmérsékletét, akkor gondoskodj arról, hogy a kicsi ruházatát ennek megfelelően igazítsd. Testhőmérsékletünk az elalvás folyamatának részeként természetesen lecsökken, ezért a hűvösebb szoba segíthet ebben.
  • Dolgozz ki egy kiszámítható rutint: A rutinnak nem kell feltétlenül korlátoznia, de a kiszámítható ritmus kialakítása segíthet a pihentető alvásban hiszen a babának szüksége van egyfajta rutinra, hogy biztonságban érezze magát, mivel tudja, mi következik. Az éjszakai alvást nagyban segíti, ha a nappali alvás is egyensúlyban van – nem túl sok és nem túl kevés.
  • Fürdési rutin: Egy meleg és nyugtató fürdő lefekvés előtt körülbelül 30-40 perccel nemcsak azt jelzi a babának, hogy eljött az alvás ideje, hanem segít neki az alváshormonok termelésében is, ami viszont felkészíti az alvásra.

Láttad már a megújult főoldalunkat? Itt megnézheted!