Kedvezmény

Korai várandósság 4+1 leggyakoribb jele. Tényleg várandós vagyok?

A korai várandósság jelei egyénenként és terhességenként eltérőek lehetnek. Előfordulhat, hogy már azelőtt érzed a testedben elinduló a változásokat, mielőtt tudnád, hogy terhes vagy. Mik a leggyakoribb jelek?

Előfordulhat, hogy egyáltalán nem észlelsz semmilyen tünetet.

A korai terhesség tünetei közé tartozik az elmaradt menstruáció, a gyakori pisilési kényszer, az érzékeny mellek, a fáradtságérzet és a reggeli rosszullétek.

A leggyakoribb tünetek felsorolása előtt regisztrálj ingyenes, személyre szabott privát levelezőlistánkra! 100% Hasznos tudás, 0% Spam.

Melyek a korai várandósság gyakori tünetei, jelei?

Mindenki más és más időben tapasztalja a várandósság tüneteit. Fontos, hogy ne hasonlítsd össze saját terhességed máséval, mert a terhességi tünetek nagyon eltérőek lehetnek.

A terhesség korai szakaszának több olyan jele is van, amelyek jelentkezhetnek vagy nem jelentkezhetnek.

A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

Kihagyott menstruáció:

A terhesség leggyakoribb, legismertebb és legnyilvánvalóbb jele az elmaradt menstruáció. Miután a fogamzás megtörtént, a szervezeted olyan hormonokat termel, amelyek leállítják a peteérést és a méhnyálkahártya vedlését. Ez azt jelenti, hogy a menstruációs ciklus leállt, és a baba megszületéséig (valószínűleg) nem indul újra a menstruációs ciklus. A menstruáció elmaradása azonban nem mindig a terhesség jele. Kimaradhat a menstruációja a stressz, a túlzott testmozgás, a diéta, a hormonháztartás egyensúlyhiánya és más olyan tényezők miatt is, amelyek szabálytalan menstruációt okozhatnak.

 

Gyakoribb vizelési inger:

Még mielőtt kimaradna a menstruáció, észreveheted, hogy gyakrabban kell pisilned. Ez azért történik, mert több vér van benned, mint korábban. A terhesség alatt a szervezeted vérellátása megnő. A veséid megszűrik a véredet, és eltávolítják a felesleges salakanyagot. Ez a salakanyag vizelet formájában távozik a szervezetéből. Minél több vér van a szervezetedben, annál többször kell pisilned. Logikus ugye?

Fáradtság (fáradtságérzet):

Sokan érzik magukat rendkívül fáradtnak a terhesség korai szakaszában. A terhességnek ez a jele a progeszteron hormon magas szintje miatt történik. Más korai terhességi tünetekhez hasonlóan a fáradtság a második trimeszterben (a terhesség 13. hete után) általában javul. A harmadik trimeszterben azonban sokaknál visszatér.

Reggeli (valamint esetlegesen déli és éjszakai) rosszullét:

A neve ellenére ez a terhességi tünet a nap bármely szakában előfordulhat. A hányinger már a terhesség első két hetében jelentkezhet. Nem mindenki tapasztalja a hányingert, és a hányinger különböző fokozatai léteznek. Bár a terhesség alatti hányinger meglehetősen normális, mégis problémát jelenthet, ha dehidratálttá válsz. Fogyassz elegendő folyadékot! Azoknál, akik a szélsőséges hányinger miatt nem tudják megtartani az ételt és a folyadékot, a hyperemesis gravidarum nevű állapot alakulhat ki. Fordulj orvoshoz amennyiben extrém hányingert és kiszáradást tapasztalsz.

Fájó (és duzzadt) mellek:

A terhesség alatt a mellek érzékennyé válhatnak. Az areolák (a mellbimbó körüli terület) is elkezdhet sötétedni és megnagyobbodni. Ez a fájdalom átmeneti, és elmúlik, amint a test hozzászokik a megnövekedett hormonszinthez. Azt is észreveheted, hogy a melleid nagyobbak lettek, és a melltartód szűkebb a szokásosnál.

Ne feledd, hogy csak úgy tudhatod biztosan, hogy terhes, ha terhességi tesztet végzel, vagy ha a kezelőorvosod ultrahangot végez.

Ha az orvosi vizsgálat is arra jutott, hogy kismama vagy, akkor kezdetét veszi egy 9 hónapos kaland. Gratulálunk!

A babavárás egy nagyon izgalmas és örömteli időszak, rengeteg újdonsággal. Ezeknek az újdonságoknak a szakszerű kezelése, és megismerése érdekében hoztuk létre szakorvosainkkal Magyarország első, és egyetlen kismamákat segítő videó sorozatunkat. A teljes videótárunkat itt meg is tudod nézni!

DocKid csomagajánlat