Kedvezmény

Implantációs vérzés – terhesség egyik tünete

Implantációs vérzés

Az implantációs vérzés a fogantatás után körülbelül 6-12 nappal előforduló enyhe erejű vérzés, amelyet a méh vérdús bélésébe beágyazódó megtermékenyített petesejt okoz. Tehát az implantációs vérzés lehet a várandósság korai jele, azonban könnyen összetéveszthető a menstruációs vérzéssel, hiszen körülbelül akkor fordulhat elő, amikor a nők egyébként is a menstruációjukra számítanak.

Mi okozza az implantációs vérzést?

Mialatt a megtermékenyített petesejt a petevezetéktől a méhig ér, több száz azonos sejtre osztódik. Eközben a petefészekben felszabaduló ösztrogén hormon hatására a méh nyálkahártyája (endometrium) megvastagodik és további erek fejlődnek ki benne. A méhnyálkahártya ezzel készül fel arra, hogy befogadja a gyorsan növekvő, hamarosan embrióvá változó petesejtet. A méhbe bejutott petesejt egy apró, több száz sejtből álló gömb alakú képződmény, a blasztociszta. A méhbe jutást követően egy-két nappal elkezd behatolni a vérdús méhnyálkahártyába, ahol tovább növekszik és osztódik. Közben a kis erek repedését okozhatja, ami kis mennyiségű hüvelyi vérzést – implantációs vérzést – eredményezhet. 

Milyen gyakori az implantációs vérzés?

Egyes becslések szerint a nők körülbelül 15-25%-a tapasztalja ezt a fajta vérzést. Esetenként összetéveszthető a gyenge erejű menstruációs vérzéssel. Miatta kezdeti várandósság észrevétlen maradhat.

Különbségek az implantációs és a menstruációs vérzés között: 

  • vérmennyiség: az implantációs vérzés jóval gyengébb, mint egy tipikus menstruáció. Általában csak kismértékű pecsételő vérzés jellemzi.
  • az idő hossza: a legtöbb nő a menstruációja során három-hét napig vérzik. Az implantációs vérzés ellenben gyakran csak egy-három napig tart, 
  • szín: a menstruációs vérzés általában élénkvörös vagy sötétvörös, azonban az implantációs vérzés jellemzően halvány rózsaszínű, barna vagy rozsdás színű váladék,
  • alvadás: sok nő elég erősen vérzik a menstruáció alatt ahhoz, hogy a vér egy része megalvadjon vagy gél állagú legyen, ezzel szemben az implantációs vérzés túlságosan enyhe ahhoz, hogy meg tudjon alvadni.

Mikor fordul elő és meddig tart az implantációs vérzés?

A pecsételő vérzés legtöbbször 6-12 nappal a fogantatást követően, vagy a menstruáció előtti héten jelentkezik, amikor a megtermékenyített petesejt hozzákapcsolódik a méh nyálkahártyájához. A szokványos menstruációs periódustól eltérően az implantációs vérzés többségében legfeljebb egy-két napig tart, hiszen a megtermékenyített petesejt ennyi idő alatt ágyazódik bele a méhnyálkahártyába.

Milyen egyéb tünetek kísérhetik az implantációs vérzést?

Az implantációs vérzés mellett egyes esetekben a várandósság egyéb korai jelei is tapasztalhatók: 

  • enyhe görcsök (kevesebb, mint a normál menstruáció alatt),
  • hányinger,
  • a mell érzékenysége,
  • derékfájás,
  • hangulatingadozás,
  • fejfájás.

A tünetek jelentkezése esetén indokolt a terhességi teszt elvégzése is, hiszen ezek önmagukban nem garantálják a várandósságot, hanem az ovuláció, illetve a PMS (premenstruációs szindróma) jelei is lehetnek. A pontos eredményhez lehet néhány napot várni kell a terhességi teszt elvégzésével. Ha pozitív terhességi teszt ellenére jelentkezik a menstruációja, keresse fel nőgyógyászát!

A korai várandósság közbeni vérzés annak a jele, hogy valami nincs rendben?

Ha a pozitív terhességi teszt után is marad a pecsételő vérzés vagy egyéb tünetek jelentkeznek (például kismedencei- vagy hasi fájdalom, illetve szédülés), akkor sürgősen hívja nőgyógyászát: a méhen kívüli terhesség gyanúja miatt szüksége lehet további vizsgálatra is! Ez az az állapot, amikor a megtermékenyített petesejt a méhen kívül, általában a petevezetékben kezd el nőni. (Emellett lehetséges méhen kívüli terhesség akkor is, ha nem lesz pozitív a terhességi tesztje). A várandósság korai szakaszában jelentkező vérzés vagy görcsök lehetnek akár a közelgő vetélés jelei. Persze nem kell minden tünet esetén vetéléstől tartania. Sok nő az első trimeszterben ok nélküli pecsételő vérzést tapasztal, ennek ellenére teljesen normális lefolyású a várandóssága.

Mikor fordulj orvoshoz?

Bár az implantációs vérzés miatt általában nem kell aggódnod, fontos, hogy orvoshoz fordulj, ha az alábbiak bármelyikét tapasztalod:

Erős vérzés
Súlyos görcsök
Láz vagy hidegrázás

Az implantációs vérzés a korai terhesség normális és gyakori tünete. Bár összetéveszthető a menstruációval vagy más típusú vérzéssel, van néhány alapvető különbség, amelyre érdemes odafigyelni. Ha bármilyen szokatlan tünetet tapasztalsz, például erős vérzést vagy erős görcsöket, fontos, hogy azonnal fordulj orvoshoz. A megfelelő ismeretekkel és gondoskodással biztosíthatod az egészséges és boldog terhességet.

Amennyiben pedig biztosra szeretnél menni, válaszd ki a számodra megfelelő csomagunkat, hogy a várandóssággal kapcsolatos minden kérdésedre videós, könnyedén érthető választ kapj!

Források:

ACOG. 20158 Early pregnancy loss. American College of Obstetricians and Gynecologists. Letöltve: 2020. október 17. forrás: https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/practice-bulletin/articles/2018/11/early-pregnancy-loss 

ACOG. 2019. Bleeding during pregnancy. American College of Obstetricians and Gynecologists. Letöltve: 2020. október 17. forrás:  https://www.acog.org/patient-resources/faqs/pregnancy/bleeding-during-pregnancy

Kate Marple Medically reviewed by Cheryl Axelrod, M.D., ob-gyn, 2020. május 28. Letöltve: 2020. október 17. forrás: https://www.babycenter.com/getting-pregnant/how-to-get-pregnant/implantation-bleeding_20004436

NIH. 2017. What are some common signs of pregnancy? National Institutes of Health, National Institute of Child Health and Human Development. Letöltve: 2020. október 17.forrás:   https://www.nichd.nih.gov/health/topics/pregnancy/conditioninfo/signs  

UpToDate. 2019. Overview of the etiology and evaluation of vaginal bleeding in pregnant women. Letöltve: 2020. október 17. forrás:  http://www.uptodate.com/contents/overview-of-the-etiology-and-evaluation-of-vaginal-bleeding-in-pregnant-women