Kedvezmény

Hogyan változik a méh a várandósság alatt?

A méh megváltozása a várandóság alatt.

A terhesség csodálatos és az életet megváltoztató élmény, amely számos fizikai változással jár. A terhesség alatt bekövetkező egyik legjelentősebb változás a méh növekedése, amely a fejlődő magzat elhelyezéséért és táplálásáért felelős szerv.

Gyakori és természetes, hogy a leendő édesanyát érdekli teste változása a várandósság alatt. Nemcsak az izgatja, mekkora éppen magzata, hanem a várandóssággal együtt változó méhe is érdekelheti. A várandósság előtt a méh nagysága körülbelül egy narancs méretével azonos, és a medence mélyén helyezkedik el. A várandósság alatt a méh exponenciálisan növekszik.  A méh egy kicsi, körte alakú szerv, amely mélyen ül a nő medencéjében, amikor nem terhes. A terhesség alatt azonban a méh figyelemre méltó átalakuláson megy keresztül, hogy befogadja a növekvő magzatot.

A méh növekedése terhesség alatt

A méh kitágul és eredeti méretének többszörösére nő, hogy biztonságos és kényelmes környezetet teremtsen a fejlődő baba számára. Egy egészséges nő méhének átlagos súlya 40 gramm. Ez a súly a várandósság ideje alatt, jobban mondva a terhesség végéig hozzávetőlegesen kilencszáz grammra is növekedhet. Ez közel ötszázszoros növekedés, mely teljesen elképesztő adat.

Az első trimeszter

Körülbelül 12 hetes várandósan a méhe akkora, mint egy grapefruit. Elkezdett növekedni és kiemelkedni a medencéjéből, de még mindig elfér abban.  Amennyiben ikreket hordoz, a méhe hamarabb kezd nyúlni és növekedni. Szülészorvosa vagy nőgyógyásza érezni fogja a méhét, ha megérinti a hasát.  Az első trimeszter során a méh az eredeti, körülbelül 2,5 hüvelykes méretéről egy grapefruit méretűre nő. Ez a tágulás azért történik, hogy elegendő helyet biztosítson a fejlődő embriónak a beágyazódáshoz és a növekedéshez. Az első trimeszter végére a méh körülbelül egy kis dinnye méretére nő.

A második trimeszter

A második trimeszterben a méh nagyobb körte méretűre nő. Már nem fér el a medencében, kidomborodik. A köldök és a mellek között félúton helyezkedik el.  Ahogy méhe növekszik, kiszorítja a szerveket az eredeti helyeikről, nyomást gyakorolva ezzel a környező izmokra és szalagokra. Ez okozhat bizonyos fájdalmakat, de ilyenkor ezek a kényelmetlenségek természetesek. A méh nyomásától a köldök kidomborodhat, szülés után azonban visszaáll eredeti állapotába. A 18-20. héttől orvosa centiméterben fogja megmérni a szeméremcsont és a méh teteje közti távolságot. A méh tetejét „fundusnak” hívják, ezért a mérés eredményét fundamentális magasságnak nevezik. Ez a szám általában nagyjából megegyezik a várandósság heteinek számával. Például, ha 32 centimétert mér az orvos, akkor 32 hetes várandósnak kell lennie – de ha már nem az első gyermekét várja, rendben van, ha ezek az  értékek kicsit magasabbak. A várandósság egészséges előrehaladását jelzi, ha a méhe a prenatális vizsgálatok során megfelelő méretű. Ezzel szemben, ha a mért értek túl nagy vagy túl kicsi, akkor a számított szülés időpontja megváltozhat. Korábbra vagy későbbre tolódása valamilyen komplikációt jelezhet, amely további vizsgálatokat igényel. A terhesség előrehaladtával a méh tovább növekszik, hogy befogadja a fejlődő magzatot. A második trimeszter végére a méh eléri a focilabda méretét. A méh növekedése ebben az időszakban kritikus fontosságú a baba fejlődése szempontjából, mivel elegendő helyet biztosít a baba számára a növekedéshez és a mozgáshoz.

A harmadik trimeszter

A harmadik trimeszterben a méh tovább növekszik és görögdinnye méretűvé nő. Teljes nagyságában a szeméremcsonttól a mellkasig terjed mérete. A szülés időpontjához közeledve  a magzatnak lejjebb kell süllyednie a medencében.  A harmadik trimeszterben a méh tovább növekszik, hogy támogassa a fejlődő babát. A méh mérete ebben a szakaszban egy görögdinnyéhez hasonlítható. Ahogy a méh tágul, nyomást gyakorol a környező szervekre, beleértve a húgyhólyagot és a beleket, ami kellemetlenséget okozhat az anya számára.

Várandósság után

Szülés után a méh fokozatosan visszaalakul a várandósság előtti méretére és helyzetébe. Méretének csökkenését orvosilag involúciónak nevezzük, és legkevesebb 6 hétbe telik, amíg ez a folyamat végbemegy.  Összefoglalva, a méh növekedése és tágulása a terhesség alatt elengedhetetlen a baba egészséges fejlődéséhez. Ha megértjük, hogyan növekszik a méh a terhesség alatt, az segíthet a leendő anyáknak felkészülni a terhességgel járó fizikai változásokra. Ha terhes vagy, vagy terhességet tervezel, mindenképpen beszélj a nőgyógyászoddal a testedben bekövetkező változásokkal kapcsolatos aggodalmaidról. Várandóssegítő videó sorozatunk pedig segít minden a várandósággal kapcsolatos kérdésedre videós választ adni. Nézd meg a csomagjaink itt.   Forrás: Letöltve: 2020. november 23. Forrás: https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/uterus-size-during-pregnancy-5539/
hogyan változik a méh terhesség alatt-min