Kedvezmény

HELLP szindróma kezelése, tünetei – Így ismerd fel azonnal

hellp szindroma

A HELLP-szindróma, ami a Hemolysis, Elevated Liver enzimes, and Low Platelet count (hemolízis, emelkedett májenzimek és alacsony vérlemezkeszám) rövidítése, súlyos szövődményeket okozhat mind az anya, mind a baba számára.

Jellemzően a terhesség későbbi szakaszában, a harmadik trimeszter környékén alakul ki, és hirtelen jelentkezhet. A HELLP-szindróma mind az anya, mind a baba számára életveszélyes lehet.

Mi pontosan a HELLP-szindróma?

A HELLP-szindróma várandós anyáknál jelentkezhet, és közvetlenül veszélyes az anya és a magzat életére. A szindróma tünetei “szerencsére” könnyedén észrevehetőek rutin szűrések alatt, hiszen:  fehérjevizeléssel, magas vérnyomással jár.
 
A HELLP szindróma a preeclampsia (terhességi toxémia) legsúlyosabb formájának számít.
 
Preeclampsia esetében a vörösvértestek szétesnek, a vérlemezke-szám a szervezetben veszélyesen csökken, valamint magasra szöknek a kismama májenzimeinek értékei.
 
A szindróma nagyon gyorsan haladhat előre, így nagyon fontos a korai észlelése! Amint diagnosztizálják, azonnali beavatkozás szükséges.
 
Egy teljes videót szántunk a preeclampsia kezelésére Dr. Alasztics Bálinttal! Itt megtekintheted.
 
preeclampsia dr alasztics balint

A HELLP-szindróma kezelése

A HELLP-szindróma kezelése az állapot súlyosságától és a magzat terhességi korától függ. Ha az állapot súlyos, a baba korai szülése szükséges lehet az anya és a baba komplikációinak megelőzése érdekében.

Ha a terhesség kevesebb, mint 34 hetes, és az állapot nem súlyos, a kezelés az anya és a baba szoros megfigyelését, valamint a vérnyomás szabályozására és a rohamok megelőzésére szolgáló gyógyszeres kezelést jelenthet. Kortikoszteroidok is adhatók, hogy segítsék a baba tüdejének érését a szülés előkészítése érdekében.

Ha a terhesség meghaladja a 34. hetet, a további szövődmények megelőzése érdekében szülés javasolt lehet. Bizonyos esetekben szükség lehet a szülés megindítására vagy császármetszésre.

A HELLP-szindróma súlyos eseteiben intenzív ellátásra lehet szükség, beleértve a vérátömlesztést.

Ha az állapotot nem kezelik azonnal, súlyos szövődményekhez, például májelégtelenséghez, veseelégtelenséghez, sőt akár halálhoz is vezethet.

Összefoglalva, a HELLP-szindróma egy súlyos állapot, amely a terhesség során előfordulhat, és mind az anya, mind a baba számára életveszélyes lehet. A korai diagnózis és az azonnali kezelés elengedhetetlen a szövődmények megelőzése és a lehető legjobb kimenetel biztosítása érdekében mind az anya, mind a baba számára.

Ha várandós vagy, és a preeklampszia vagy a HELLP-szindróma bármely tünetét tapasztalja, fontos, hogy azonnal orvoshoz fordulj.

Többet szeretnél tudni a terhességi kockázatokról?

Orvosi videósorozatunkban külön epizódot szentelünk a HELLP szindrómának.

Videóinkat úgy terveztük, hogy átfogó, könnyen érthető információkat nyújtsanak a terhességi szövődményekről, köztük a HELLP-szindrómáról.

Ezekben a videókban a nőgyógyászat területére szakosodott vezető egészségügyi szakértőktől hallhatsz sokszor életmentő információkat.

 

Tudtad? Bevezető csomagunk mindössze 4.900 forintért elérhető!

Preeclampsia és a HELLP szindróma tünetei:

Általános tünetek:

  1. Magas vérnyomás: Ez az egyik legjellemzőbb tünet, amely gyakran a 20. hét után alakul ki.

  2. Proteinuria: A vizeletben megjelenő fehérje szintjének emelkedése, amelyet általában vizeletvizsgálattal állapítanak meg.

  3. Fejfájás: Gyakran erős, tartós fejfájás jelentkezik, amelyet nehéz enyhíteni.

  4. Látásproblémák: A látás homályossá válhat, vagy a nők villogást, foltokat vagy sötét foltokat láthatnak a látóterükben.

  5. Ödéma: A végtagok, az arc és a szemhéjak duzzanata gyakran jelentkezik.

Nem hétköznapi tünetek:

  1. Fájdalom a jobb oldali bordák alatt: Ez a fájdalom gyakran a máj környékén jelentkezik, és az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy a gyomor vagy az epehólyag okozza.

  2. Szédülés: Bár a szédülés a terhesség során általánosan előfordulhat, a preeclampsia esetén ez súlyosbodhat.

  3. Légszomj vagy gyors légzés: Ezek a tünetek azért jelentkezhetnek, mert a szervezet nem képes hatékonyan oxigénnel ellátni a testet.

  4. Hirtelen súlynövekedés: A preeclampsia miatt fellépő vizenyő gyors és jelentős súlynövekedést okozhat.

  5. Hányinger vagy hányás: Bár ezek gyakran a korai terhesség tünetei, ha a terhesség későbbi szakaszában jelentkeznek, vagy ha hirtelen súlyosbodnak, akkor a preeclampsia jelei lehetnek.

Érdemes megjegyezni, hogy a preeclampsia és a HELLP szindróma tünetei gyakran általános terhességi panaszokra hasonlíthatnak, és ezen tünetek néhányan akár más egészségügyi problémákra is utalhatnak. Éppen ezért fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés a terhesség alatt.

Az orvosod a vérnyomásodat és a vizeleted fehérje szintjét is rendszeresen ellenőrizni fogja a terhesség alatt, hogy időben észrevegye a preeclampsia vagy a HELLP szindróma jeleit.

Egyik csoporttagunk B.Zsuzsanna megosztotta velünk személyes történetét, “Egy Váratlan Utazás” címen melyet alább olvashatsz.

Ott ültem a szobában, a képernyőn a Dockid Várandóssegítő videósorozat egyik epizódja ment. A kismama vagyok, aki szabadidejében ír, és aki most maga is várandós. Az este csendjében, csak a laptopom fénye világított, és a videóban beszélő nő hangja töltötte be a teret.

A szépséges szakértő a preeclampsiáról és a HELLP szindrómáról beszélt – két komoly állapotról, amely a várandósság alatt jelentkezhet. Hallottam róluk korábban, de sosem gondoltam volna, hogy személyesen is érintett lehetek.

Ahogy a videóban beszéltek a tünetekről – a fejfájásról, a látásproblémákról, a felső hasi fájdalomról, a puffadtságról – egyre jobban megijedtem. Mintha rólam beszéltek volna. Mintha az én történetemet mesélték volna el.

Hirtelen a szívem hevesen kezdett verni. Próbáltam levegőt venni, de elszorult a torkom. Valami nem stimmelt. Valami belül azt súgta, hogy ezeket a tüneteket nem hagyhatom figyelmen kívül.

Még aznap éjjel felhívtam az orvosomat, és elmondtam neki, amit a videóban hallottam, és amit éreztem. Ő is komolyan vette a dolgot, és azonnal beutalt a kórházba vizsgálatra.

Ott ültem a kórházi ágyon, a fehér köpenyű orvosok körülöttem, a gépek pittyegése a háttérben. A szívem még mindig hevesen vert, de most már nem a félelemtől, hanem a reménytől. Reméltem, hogy tévedek.

Reméltem, hogy csak túlreagálom a dolgokat.

De nem így történt. A vizsgálatok kimutatták a HELLP szindrómát. A tünetek, amiket a videóban hallottam, az én tüneteim voltak. Az állapotom komoly volt, és azonnali orvosi beavatkozást igényelt.

Az a nap, amikor megismerkedtem ezzel a szindrómával, örökre megváltoztatta az életem. Nem csak a saját életemet, de a babám életét is. A videó Alasztics Bálint Doktor főszereplésével, amit megnéztem, megmentett minket.

Ma már otthon vagyok, a kisbabámmal az oldalamon.

Minden nap hálás vagyok, hogy időben felismertem a tüneteket. Hálás vagyok, hogy a Dockid videósorozat segített megérteni, mi is történik velem. Az életünk volt szó szerint a tét.

Ez a tapasztalat ráébresztett arra, mennyire fontos, hogy tisztában legyünk a szüléssel járó kockázatokkal. Hogy milyen fontos, hogy ismerjük a tüneteket, és hogy tudjuk, mikor kell segítséget kérnünk. És hogy milyen fontos, hogy képesek legyünk beszélni a félelmeinkről, a kétségeinkről, a tapasztalatainkról.

Az anyaság nem csak a csodákról szól. Nem csak a babamosolyokról, a kacagásokról és az első lépésekről. Az anyaság néha rögös út, tele félelemmel és bizonytalansággal. De az anyaság az is, hogy képesek vagyunk szembenézni ezekkel a kihívásokkal, és hogy képesek vagyunk megtalálni a bátorságunkat, még a legnehezebb pillanatokban is.

Az anyaság az én utam.

A HELLP szindróma és a preeclampsia része volt ennek az útnak. De ők nem határozták meg az utam, csak segítettek erősebbé és bátrabbá válnom. És bár ez az út nem volt könnyű, mindig emlékeztetni fog arra, hogy képes vagyok bármire.

A várandósság, a szülés, az anyaság – ezek mind részei az életnek. És ahogy én megtanultam, néha a legnehezebb pillanatokban találjuk meg a legnagyobb erőt magunkban.

Többet szeretnél megtudni a HELLP szindrómáról?

Egy teljes videót szántunk a HELLP szindróma felismerésére és kezelésére Dr. Alasztics Bálinttal! Itt megtekintheted.

Nyári Limitált Akció

Vásárold meg akár 50% kedvezménnyel csomagjainkat!