Kedvezmény

Miért lehet akár életmentő a kismama jóga? 4 Meglepő előny

mom and daughter

Kismama jóga: várandós anyák ezeket a meglepő előnyöket tapasztalhatják már akár 7 nap kismama jóga után.

A legtöbben már tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás csodákat tehet az elmével és a testtel. Az energiától kezdve a stressz leküzdésén át a szív- és érrendszeri egészség javításáig, valamint az izmok és csontok erősítéséig rengeteg előnye van.

Mi több, még a 2023-as kutatások is azt mutatják, hogy a rendszeres testmozgás az anyai és magzati egészséget is javíthatja. Többek között segít felkészíteni a szervezetet a vajúdásra, mely számos esetben életmentő hatással bírhat, és a biztonságosabb szülésre. Emellett zökkenőmentesebbé teszi a szülés utáni felépülést, és fokozza a baba kognitív fejlődését. Ám mielőtt tornázni, vagy jógázni kezdenél, a szakértőink a következőkre szeretnék felhívni a figyelmed:

Mennyire biztonságos a terhesség alatti testmozgás?

A szülés előtti testmozgás általában biztonságos, ha vigyázol, hogy ne vidd túlzásba, és szükség szerint módosítod az edzéseket” – mondja Dr. Géczi Mihály, Szülész-nőgyógyász szakorvos, Semmelweis Egyetem díjnyertes tagja.

Valamint:

Az odafigyelve végzett fizikai aktivitás nem növeli a vetélés, az alacsony születési súly vagy a koraszülés kockázatát

Mielőtt azonban elkezdenél hozzád közeli edzőtermeket nézegetni, elengedhetetlen, hogy a korai terhesgondozási látogatásaid során megbeszéld a tervezett extra testmozgást a szülészorvosoddal, vagy az egészségügyi csapat más tagjaival!

Ha nem vagy hozzászokva a rendszeres testmozgáshoz,

soha ne kezdj új, megerőltető tevékenységbe, amihez nem szoktál hozzá” – figyelmeztet Dr. Géczi. “És mindig konzultálj orvosoddal, aki segít tanácsot adni, hogy mi az, ami személyesen neked megfelelő és mi az, ami nem, attól függően, hogy milyen a kórtörténeted és milyen stádiumú a terhességed” – tanácsolja.

Sokféle egészségügyi előnye ellenére a szülés előtti testmozgás nem mindenkinek ajánlott.

Például “ha valamilyen betegségben, például asztmában, szívbetegségben vagy cukorbetegségben szenvedsz, nem biztos, hogy tanácsos edzened” – mondja Dr. Géczi.

A súlyos vérszegénységben vagy tüdőbetegségben szenvedő nőknek szintén kerülniük kell a rendszeres testmozgást.

Kismama jóga összefoglaló

A terhesség gyönyörű és meghatározó élmény, de kihívásokkal is jár. Várandós anyaként a testi és lelki egészségedről való gondoskodás kulcsfontosságú a zökkenőmentes terhesség és szülés szempontjából. Ennek egyik módja a szülés előtti jóga, egy olyan edzésforma, amely több szempontból is előnyös lehet számodra és a születendő kisbaba számára.

A tested és elméd erősítése kismama jógával

A szülés előtti kismama jóga a hagyományos jóga kissé módosított formája, amelyet kifejezetten a terhes nők számára találtak ki. Gyengéd pózokat, légzéstechnikákat és meditációt tartalmaz, hogy segítsen a várandós anyáknak felkészülni a szülésre, és kezelni a terhességgel járó fizikai és érzelmi változásokat.

Íme néhány meglepő előnye a szülés előtti jóga gyakorlásának:

Javítja a rugalmasságot és az erőt
A szülés előtti jóga segíthet fenntartani, sőt javítani a rugalmasságod és az erőd a terhességed alatt. A gyengéd, nyújtó és erősítő pózok segíthetnek a gyakori terhességi kellemetlenségek, például a hátfájás enyhítésében is.

Csökkenti a stresszt és a szorongást
A terhesség sok nő számára stresszes időszak lehet, de a kismama jóga gyakorlása segíthet ellazulni és csökkenteni a szorongást. A légzési és meditációs technikák segíthetnek megnyugtatni az elmét, és megtalálni a belső békét ebben az izgalmas, de néha nehéz időszakban.

Összeköt téged a babáddal
A kismama jóga segíthet abban is, hogy mélyebb szinten kapcsolódj a növekvő babádhoz. Azzal, hogy a légzésedre és a testedre koncentrálsz, ráhangolódhatsz a babád mozgására, és jobban tudatosíthatod a jelenlétét.

Segít a vajúdásban és a szülésben
A szülés előtti jógában tanult légzési és relaxációs technikák a vajúdás és a szülés során is hasznosak lehetnek. Ha rendszeresen gyakorolod ezeket a technikákat, megtanulhatod kezelni a fájdalmat és nyugodt maradhatsz a szülés intenzív élménye alatt.

Hogyan vágj bele a kismama jógába?

Ha szeretnéd kipróbálni a kismama jógát, fontos, hogy először beszélj a nőgyógyászoddal, vagy háziorvosoddal, hogy megbizonyosodj arról, hogy számodra és a kisbaba számára is biztonságos. Ha zöld utat kaptál, kismama jógaórákat találhatsz a helyi jógastúdiókban, vagy akár online is.

Ne feledd, hogy minden terhesség más és más, ezért fontos, hogy figyelj a testedre.

A szülés előtti testmozgás további előnyei

A terhesség alatti rendszeres testmozgás több szempontból is előnyös lehet nem csak neked, hanem babádnak is.

A várandós kismamáknál

a szülés előtti testmozgás segít csökkenteni a terhességgel kapcsolatos szövődmények, például a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás és a preeklampszia kockázatát” – mondja Dr. Géczi.

És javítja a sikeres vajúdás esélyeit, és segít a szülés utáni felépülésben.

Ráadásul “az edzés javíthatja a testtartásod, erősítheti a szívet és az ereket, és csökkenthet néhány gyakori kellemetlenséget, például a hátfájást, a székrekedést és a fáradtságot” – jegyzi meg a szülészorvos.

Amellett, hogy fokozza az általános fittséget,

segít hatékonyan leadni a baba után felszaladt kilókat” – teszi hozzá.

A baba számára az előnyök közé tartozik a jobb kognitív fejlődés, a szív egészségének javítása és a motoros készségek fejlesztése. Emellett növeli annak esélyét, hogy a baba születéskor egészséges testsúlyú legyen – ami összefügg a későbbi életében az elhízás alacsonyabb kockázatával.

Dr. Géczi szakszerű prezentációjában egy teljes epizódot szenteltünk a terhesség alatti testmozgásnak, amelyet a megfelelő csomag megvásárlása után meg tudsz tekinteni.