Kedvezmény

Életmentő baba- és kisgyermek elsősegély tippek, amit a minden szülőnek tudnia kell – 2.rész

életmentő baba elsősegély tippek

Életmentő baba- és kisgyermek elsősegély tippek, amit a minden szülőnek tudnia kell – 2.rész

 

Az előző cikkünkben tárgyalt baba és gyermekmentő elsősegély-helyzetek bemutatását most folytatjuk, további vészhelyzetek részletezésével.

 

Mit tegyek, ha a gyermekemet vízbe merülve találom?

 

Vedd ki a csecsemőt a vízből és ellenőrizd, hogy lélegzik-e. Ha nem reagál, vagy nem lélegzik megfelelően, hívd a mentőket és azonnal kezdd meg az újraélesztést.

Folytasd mindezt addig, amíg a sürgősségi segítség meg nem érkezik és át nem veszi az újraélesztést. Ha a gyermeked életjeleket mutat és elkezd normálisan lélegezni, abbahagyhatod a sürgősségi ellátást.

 

Hogyan lehet megelőzni a fulladásos baleseteket gyermekeknél?

 

Folyamatosan felügyeld a víz közelében lévő kicsiket: a vízben vagy víz közelében lévő csecsemőkre és kisgyermekekre maximális figyelmet kell fordítani.

Kerítsd el a kerti vízi akadályokat: ezek közé tartoznak a medencék, tavak, madárfürdetők.

Akadályozd meg, hogy gyermeked felügyelet nélkül kóboroljon a vízközeli helyeken: használj ajtózárakat és kilincsfedőket, hogy a kisgyermekek ne tudjanak észrevétlenül kimenni a szabadba, illetve a fürdőszobába vagy a háztartási helyiségekbe. Az idősebb testvéreket is emlékeztetni kell arra, hogy mindig csukják be maguk mögött az ajtót.

Tekintsd objektíven a vízzel kapcsolatos veszélyeket: nem csak az úszómedencék, folyók és tavak jelentenek kockázatot. A vízveszély olyan helyeken is leselkedhet, amelyekre talán nem is gondoltunk, például a vizes vödrökben, a háziállatok tálkáiban.

 

Mit tegyek, ha a gyermekem nyaka köré tekeredik valami?

 

Mindössze 15 másodpercbe telhet, hogy egy kisgyermek elveszítse az eszméletét, ha belegabalyodik egy zsinórba és a halál akár két-három perc alatt is bekövetkezhet, ezért a gyors cselekvés elengedhetetlen.

Ha úgy látod, hogy a csecsemőd beleakadt egy zsinórba, vedd fel gyermeked, hogy a zsinór meglazuljon, majd óvatosan távolítsa el és szükség esetén vágd el.

Ellenőrizd, hogy gyermeked eszméleténél van-e és lélegzik-e. Ha nem, azonnal kezdd meg az újraélesztést.

 

Hogyan lehet megelőzni kismermekeknél a fojtásos baleseteket?

 

Távolítsd el a kisgyermekek által könnyen elérhető tárgyakat, ideértve a hurkolt redőnyzsinórokat és a hasonnemű láncokat. Ellenőrizd, hogy kellően biztonságos helyen legyenek, hogy véletlenül se érhessék el azokat a kicsik.

Ne akassz semmit a kiságy oldalára vagy a csecsemő elérhető közelségébe és kerüld kiságyi ütközőket is.

A csecsemők vagy gyermekek ne viseljenek olyan nyakláncokat, amelyek összegabalyodhatnak vagy beakadhatnak. Ideértjük cumiláncokat is: nem szabad egyedül hagyni őket velük.

 

Hogyan kell elvégezni a csecsemő újraélesztését?

 

Az újraélesztés a mellkasi kompressziók és a mentőlégzés kombinációja. Ezt a lépést akkor kell elvégezni, ha egy csecsemő nem lélegzik és újraélesztésre van szüksége:

 

Adj öt mentőlégzést: döntsd hátra a baba fejét, fogd be az orrát, tedd a szád a szájára és ötször fújj bele. Ezzel a tüdő szerepét töltöd be és stabliziálod a vér oxigénszintjét.

 

Adj 30 mellkaskompressziót: két ujjaddal erősen nyomd meg a kicsi mellkasának közepét, hogy a mellkas befelé forduljon, majd aztán engedd el. Ezzel a szív szerepét töltöd be és az átáramló vér pedig pumpálja a testet.

 

Adj két mentőlégzést: folytasd a 30 mellkaskompresszió és két mentőlégzés ciklusokat, amíg a segítség megérkezik.

 

újszülött-újraélesztés

Hogyan kell végrehajtani a mellkasi és a hasi nyomást? (beszorult tárgy esetén)

 

Mellkasi lökések (egyéves kor alatt): fektesd a babát arccal felfelé a combjaid mentén. Keresd meg a mellcsontot és helyezd két ujjad középre, majd adj öt éles mellkasnyomást.

 

Hasi nyomások (egyéves kor felettiek): állj vagy térdelj gyermeked mögé és tedd a karod a karja alá és a felső hasa köré. Szorítsd ökölbe a kezed és helyezd a köldöke és a bordái közé. Fogd meg ezt az ökölbe szorított kezed a másik kezeddel és erőteljes felfelé-befelé irányuló mozdulatokkal végezz húzó mozdulatokat, de ügyelj arra, hogy ne az alsó bordakosárra gyakorolj nyomást. Ismételd meg ötször a mozdulatot.

 

Ha a tárgy még mindig beszorult és gyermeked még eszméleténél van, hívd a mentőket, de folytasd az ütések és/vagy mellkasi vagy hasi nyomások sorozatát.

Akkor is kérj orvosi segítséget, ha a tárgy már kijött, mivel előfordulhat, hogy egy része visszamaradt, vagy a művelet közben valamilyen módon megsérülhetett.

Ha a tárgy még mindig nem jött ki és a gyermeked eszméletlen, tedd a csecsemőt vagy a gyermeket egy szilárd, sima felületre, és hívd a mentőket a telefont kihangosítva, hogy a keze szabad legyen.

Nyisd ki gyermek száját és távolítsd el a tárgyat, ha az jól látható. Semmiképpen se hagyd magára a gyermeket és kezdd meg az újraélesztést.

Még ha a tárgy ki is jött, mindenképp kérj orvosi segítséget, hisz lehet, hogy a tárgy egy része bent maradt, vagy gyermeked megsérült az eljárás során.

DocKid csomagajánlat