Kedvezmény

Életmentő baba- és kisgyermek elsősegély tippek, amit minden szülőnek tudnia kell – 1.rész

Legyen szó fulladásról, allergiás reakcióról vagy sérülésről, az alábbiakat kell tenned, ha a babának vagy kisgyermekednek elsősegélyre van szüksége:

A Nemzetközi Vöröskereszt szerint a szülőknek csupán 5%-a érzi úgy, hogy rendelkezik a szükséges ismeretekkel ahhoz, hogy a leggyakoribb elsősegélynyújtási helyzetekben cselekedni tudjon, míg 81 százalékuk azt mondja, hogy nem éreznék magukat magabiztosnak, ha egy csecsemő fuldokolna.

Az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítása, felfrissítése nem tart sokáig, és biztosítja, hogy tudd, hogyan kell a legjobban közbenjárnod, ha orvosi vészhelyzet adódik. Ez akár életet is menthet.

Az alábbiakban néhány gyakori babákhoz kötődő vészhelyzeti szituációt veszünk sorra, hogy önbizalmat adjunk a gyors és hatékony cselekvéshez.

1. Mit tegyek, ha a kisbabám fuldoklik?

A fulladás a harmadik leggyakoribb oka a csecsemőhalálozásnak. Ha gyermeked fuldoklik, távolítsd el a tárgyat, amennyiben lehetőséged van rá. Ha úgy látod azonban, hogy nem férsz hozzá, ne piszkálgasd, mert azzal csak ronthatsz a helyzeten. 

A hangos köhögés segítheti a folyamat megoldását, ez ugyanis a tárgy kilökődését eredményezheti. Ha azonban a köhögés néma, ziháló vagy a baba nem kap rendesen levegőt, azonnal kérj segítséget és próbálkozz a hátat érintő nyomással.

Hátra irányuló nyomás egyévesnél fiatalabb gyermekeknél 

Ülj le és fektesd a babád arccal lefelé a combjaidra, a fejét pedig támaszd meg a kezeddel. Ezután adj öt éles hátbaütést gyermeked hátának közepére a lapockák közé, a kézfejeddel.

Hátba ütések egyéves kor felett 

Fektesd gyermeked arccal lefelé az öledbe (mint egy csecsemőt), vagy támaszd meg a mellkasát előre dőlő helyzetben, majd hátulról adj öt hátraütést a kézfejeddel.

Ha ezek a mozdulatok nem enyhítik a fulladást és gyermeked még mindig eszméleténél van, adj mellkasi ütéseket (egyéves kor alatt) vagy hasi ütéseket (egyéves kor felett), hogy mesterséges köhögést idézz elő. Ennek módját később fogjuk megosztani.

Hogyan előzhető meg a fulladás?

Ne vezesd be túl korán a szilárd ennivalókat és főleg az első időszakban kerüld el a magas kockázatú ételeket. A babának ki kell fejlesztenie a motoros készségeket ahhoz, hogy megbirkózzon az ételek elfogyasztásával, mely átlagosan hat hónapos kortól javasolt. A magas kockázatú ételek közé tartozik a szőlő, a nyers zöldségek és a gyümölcs-, hús- vagy sajtdarabok, kivéve, ha azokat nagyon apró darabokra vágjuk. Kerüljük a pattogatott kukoricát, a dióféléket, a magvakat és az édességeket is.

Ellenőrizd gyermeked evés közben és figyelj rá, hogy ne fulladjon meg. Ahogy nagyobbak lesznek, ne hagyd, hogy evés közben játsszanak, sétáljanak vagy szaladgáljanak, ne beszéljenek étellel a szájukban.

Ellenőrizze játékaikat is. A felfújatlan vagy kipukkadt lufik, kis labdák, golyók vagy apró alkatrészeket tartalmazó játékok (beleértve az idősebb gyermekeknek szántakat is) fulladásveszélyt jelenthetnek a kicsik számára. Ha bizonytalan vagy, kövesd a csomagoláson feltüntetett korhatár-előírásokat és ellenőrizd a már birtokában lévő játékok állapotát.

Tartsd a veszélyes háztartási tárgyakat a megfelelő távolságban. Egy sor olyan gyakori háztartási tárgy van, amely fulladást okozhat, ha a kisgyermek a kezébe kerül, például érmék, gombelemek, tollkupakok vagy társasjátékok darabjai.

2. Mit tegyek, ha a gyermekem megégeti magát?

Az égési károsodások a leggyakoribb sérüléstípusok közé tartoznak.

Ha gyermeked égési sérülésben részesült, azonnal tedd az érintett felületet 20 percre hideg víz alá, hogy csökkentsd a további bőrkárosodást. Hacsak nem olvadt meg vagy nem tapadt szilárdan a sebbe egyéb anyag, vedd le a ruhát az égés helyéről. Öltöztesd fel és tekerd gyermeked további rétegekbe, hogy ne fázzon, amíg az égési sérülés hűtés alatt áll.

Miután lehűtötted, fedd le az égett területet steril, nem bolyhos ruhával vagy kötéssel.

50 forintos érménél nagyobb égési sérülés esetén, illetve ha hólyagok keletkeztek, vagy ha a bőr színe megváltozott hűtés után hívd háziorvosod vagy látogassatok el a következő egészségügyi intézménybe.

Hogyan előzhetjük meg az égési sérüléseket?

Légy óvatos a konyhában. Tartsd a babát vagy kisgyermeket lehetőleg távol a konyhától, távol a serpenyőktől, forró sütőajtótól és vízforralóktól. Használd a főzőlap hátsó gyűrűit, a lábasok fogantyúit pedig elfordítva, hogy ne tudják azokat megfogni a kíváncsi kezek.

Ne használd a vasalót a gyermeked közelében és tartsd a hajegyenesítőket és a hajsütővasakat is elérhetetlen távolságban. A gyufát, öngyújtót és égő gyertyát mindenképp távol helyezd el a látóterétől.

Soha ne hagyj öt év alatti gyermeket egyedül a kádban, még a másodperc töredékére sem. Engedj hideg vizet a kádba, mielőtt forró vizet adnál hozzá és először a könyökével ellenőrizd a hőmérsékletet. 

Vigyázz a forró italokkal, mivel ezek még 20 perccel az elkészítésük után is leforrázhatnak. A hat hónaposnál fiatalabb csecsemőket tartsd távol a közvetlen napfénytől, különösen a déli órákban és még felhős vagy borult napokon is használj SPF30-50-es fényvédőjű termékeket a szabad bőrfelületeken.

3. Mit tegyek, ha a babám nem lélegzik?

Kövesd az alábbi lépéseket:

  • Ellenőrizd, hogy reagál-e. Ha a baba nem mozog és nem reagál, amikor szólsz neki vagy ha megérinted a lábát, akkor nem reagál.
  • Ellenőrizd hogy lélegzik-e. Hajtsd hátra a fejét, és nézd meg tapintással, hogy lélegzik-e. Ha nem lélegzik, a hasa és a mellkasa nem mozog, illetve nem hallod vagy érzed a légzését.
  • Hívd a mentőket. Végezz egy percig tartó légzés mellkaskompressziót és egészítsd ki lélegeztetéssel, közben pedig tárcsázd a mentőket.
  • Adj újraélesztést. A szív- és légzés újraindítása (CPR – cardiopulmonary resuscitation) a mellkaskompresszió és a mentőlégzés kombinációja. Ennek módját a következő cikkünkben részletezzük.

4. Mit tegyek, ha a gyermekem allergiás reakciót mutat?

A Nemzetközi Vöröskereszt szerint a súlyos allergiás reakcióban szenvedő csecsemő vagy gyermek kezén, lábán vagy arcán kiütés, duzzanat vagy viszketés jelentkezhet, illetve lelassulhat a légzésük is.

Hívd a mentőket, ha ezeket a tüneteket észleled. Sürgős orvosi segítségre lehet szükség ebben az esetben, mert az allergiás reakció nagyon gyorsan hat és nagyon súlyos következményekkel járhat – ugyanis megduzzadhatnak a légutak, és leállhat a légzés.

Ha EpiPent vagy hasonlót készítményt kaptatok, alkalmazzátok, majd várjátok a mentő érkezését. A mentőszolgálat személyzetének érkezését követően jelezd, hogy használtad az adott autoinjektort.

Enyhe allergiás reakciók esetén az antihisztaminok segítenek enyhíteni a tüneteket, de győződj meg róla, hogy ezek megfelelőek és alkalmasak a gyermeked számára.

Hogyan előzheti meg az allergiás reakciókat?

Légy tisztában a csecsemőknél előforduló allergiás reakciók gyakori okaival. Ezek közé tartoznak a pollenek, a csípések, a latex és egyes élelmiszerek, például a diófélék, a kagylók, a tojás vagy a tejtermékek.

Tartsd szemmel az ekcémás csecsemőket. Az ekcémás csecsemőknél nagyobb az ételallergia kialakulásának kockázata. Az Allergy UK szerint minél súlyosabb az ekcéma, és minél korábban kezdődik a baba életében, annál valószínűbb, hogy ételallergiája lesz a jövőben. A családban öröklődő allergia szintén növeli a kockázatot a gyermekeknél.

A magas allergén tartalmú élelmiszerek bevezetése hat hónapos kortól javasolt. Számos ismert magas allergén tartalmú élelmiszer van jelen a piacon, többek között a tej, tojás, búza, glutén, szója, hal, kagyló, mogyoró, diófélék és magvak, így ezek bevezetésének időzítése kulcsfontosságú és mindenképp legyen fokozatos.

Tanácsos ezeket az ételeket egyesével, nagyjából három nap különbséggel adni a babának, hogy könnyebb legyen azonosítani, ha valamelyik reakciót vált ki. Győződj meg róla, hogy gyermeked jól van, amikor bevezeted őket és kerüld az olyan időszakokat, amikor babád lázas, köhög, megfázott, vagy éppen oltáson esett át.

DocKid csomagajánlat

5. Mit tegyek, ha a gyermekem beveri a fejét?

A fejre mért ütés következtében a csecsemőnek fájhat a feje és előfordulhat, hogy a baleset helyén púp keletkezik, ennek következtében pedig sápadtnak tűnik.

Pihentesd babád, miközben valami hideget, például konyharuhába csomagolt fagyasztott borsót teszel a sérülés helyére, annak érdekében, hogy csökkentsd a duzzanatot és a fájdalmat.

Hívd a mentőket, ha a baba elálmosodik, hányni kezd, vagy állapota romlik, mivel ezek súlyos fejsérülés jelei lehetnek.

Hogyan előzhetjük meg a fejsérüléseket?

Ne hagyd egyedül a csecsemőket csecsemőülésekben vagy babahintákban. Az olyan ülőjátékokra, mint a hinták vagy az ugrálóvárak, ugyanez vonatkozik majd a későbbiek folyamán. Mindig használd az esetlegesen mellékelt biztonsági hevedereket, például az etetőszékeken.

Ne hagyd a kisgyermekeket egyedül magas helyen, például ágyon vagy kanapén és tartsd az oldalsó korlátokat fenn a kiságyakon.

Ellenőrizd, hogy az ablakok jól zárhatóak legyenek és a csecsemők ne érhessék el vagy nyithassák ki őket, különösen a hálószobaablakokat.

Ne hagyd hogy a kicsik ugráljanak az ágyakon, bútorokon, vagy játszanak a lépcsőkön, erkélyeken vagy tűzlépcsőkön.

Használj csúszásmentes szőnyeget a kádban vagy a zuhanyzóban és győződj meg arról, hogy a szőnyegek biztonságosan vannak rögzítve. Az esetlegesen kiömlött folyadékokat mindig azonnal takarítsuk fel, hogy a csúszásveszélyt elkerülhessük.

Láttad már személyre szabható csomagajánlatainkat? Ha még nem, itt vethetsz rájuk egy pillantást!