Kedvezmény

Apuka leszek! Most hogyan tovább?

Először is gratulálunk! A kezdeti sokkból -, hogy innentől kezdve teljesen megváltozik az életed- felocsúdva most biztosan azon tűnődsz hogyan tovább. Na de hogyan tovább?

Ne aggódj! Azzal, hogy elkezdtél utána olvasni a témának, máris megtetted az első pozitív lépést a felelősségteljes apaság felé.

 

Ne feledd: Tökéletes szülő nem létezik, csak lelkiismeretes.

 

Egy érkező gyermek gondolata elsőre mindenkit megrémít, ez teljesen természetes. Egyik nap még csak magadért vagy felelős, aztán egy pozitív terhességi teszt és indul a visszaszámlálás. Kilenc hónap múlva már egy új, törékeny kisemberről is kell gondoskodnod, aki minden szempontból rád van utalva.

 

Ne aggódj, annyira azért csak nem nehéz, hiszen a történelem során több milliárd embert neveltek fel már fel a szüleik, nem? De, na látod!

Jó, persze egy kisgyermek felnevelése nem csak az alapvető létszükségleteinek kielégítéséből áll, hiszen szeretnénk belőle sikeres és boldog felnőttet faragni.

 

Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár tanácsot, hogy ez a folyamat a lehető legkevesebb stresszel járjon:

1. Beszéljetek a pároddal:

 

Lehet, hogy ez alapvetőnek hangzik, de nem lehet elégszer elismételni.
A biztos kapcsolat alapja a kommunikáció. Egy gyermek érkezése nagy változást hoz minden pár életébe. Születése után a baba szükségletei kerülnek előtérbe, elképzelhető, hogy nagyobb figyelmet fog kapni, mint te.

Beszéljetek erről még a várandósság alatt és a szülést követően is. Nyugodtan mondd el hogy érzel ezzel kapcsolatban, hallgasd meg a párodat is. Ha pedig már elég nagy a gyermek ahhoz, hogy a nagyszülőkre bízzátok, menjetek el néha kettesben kikapcsolódni, hogy felfrissüljetek.

 

2. Legyél támogató:

 

Ez persze nem azt jelenti, hogy hirtelen neked kell a tökéletes férfinak lenned, aki halvány jelét sem mutathatja semmilyen fáradtságnak vagy érzelemnek.

Az olyan apró gesztusok, mint az ágyba reggeli, vagy egy masszázs sokat segíthet mind a kismamának, mind a kapcsolatotoknak. Ha pedig egy kis magányra vágyik, nyugodtan add meg neki.

3. Tájékozódj az Apaságról:

Ugyan ez a része téged kevésbé érint, mert éppen tájékozódsz… De nem árt, ha te is tisztában vagy vele. Olvass utána melyik trimeszterre mi jellemző, hogy ne érjenek váratlanul akár a reggeli rosszullétek vagy a megváltozó ízlések, szaglások.

 

4. Hagyj fel a rossz szokásaiddal:

A felelősségvállalás, az elköteleződés, de akár a támogatás jelképe is lehet az, ha a babavárás során egy kis figyelmet fordítunk magunkra. Már egy ideje le akarod tenni a cigarettát? Nincs is jobb alkalom rá!

 

5. Kezdj el spórolni:

Sajnos egy gyermek felnevelése manapság nem olcsó. Jobb, ha időben felkészültök rá, hogy hamarosan eggyel több éhes szájat kell megetetni. Érdemes lehet főzőleckét venni, célokat beállítani, vagy kétszer is meggondolni, hogy biztosan annyira akarjuk-e a legújabb Call of Duty-t.

 

A legtudatosabb lépések egyike pedig pároddal együtt terhesgondozó videókat nézni, hogy mindenre fel legyetek készülve.