Kedvezmény

Alkohol és várandósság – Pohár bor belefér?

Alkohol és várandósság

Ha várandósságod alatt alkoholt fogyasztasz, tudnod kell, pontosan minek teszed ki gyermeked, az alkohol ugyanis szabadon átáramlik a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül a magzathoz. A várandósság alatti alkoholfogyasztással a születendő gyermeknél megnő a magzati (fetális) alkohol szindróma (FAS) kockázata. A magzati alkohol szindróma egy egész életen át tartó állapot, legsúlyosabb következményei a visszamaradott növekedés (az anyaméhben, a születés után vagy mindkettőnél), rendellenes tulajdonságok, szívhibák és a központi idegrendszer károsodása.

A kutatások arról szerint Európában 100 gyermekből 1 alkohollal összefüggésbe hozható rendellenességgel születik. Emellett Magyarországon évente körülbelül 300 gyermek születik magzati alkohol szindrómával, azaz magzati alkohol-spektrum rendellenességgel.

Az alkohol átjut a méhlepényen keresztül a magzathoz

Az alkohol teratogén anyag, vagyis arról ismert, hogy káros az emberi fejlődésre, születési rendellenességet okoz. Mivel a magzat még nem rendelkezik olyan májjal, mint egy felnőtt, az alkohol sokkal lassabban bomlik le a szervezetében, sokkal hosszabb ideig marad a vérében, ezért visszafordíthatatlan károsodásokhoz vezethet a gyermek fejlődésében.

Minden alkoholtartalmú ital árt a magzatnak

Nincs ismert biztonságos mennyiségű alkohol, amelyet a várandósság során elfogyaszthatna. A legjobb, ha alkoholfogyasztási szokásait megbeszéli szülész-nőgyógyászával.

Az alkohol hatásai a magzatra

A magzat a várandósság teljes ideje alatt növekedik és fejlődik. A várandósság első négy hetében a magzat szíve, központi idegrendszere, szeme, karja és lába alakul ki. Az agy a fejlődése a harmadik hét körül kezdődik és a várandósság végéig tart. Ezek mind nagyon érzékeny időszakai az emberi életnek, amikor minden jó vagy káros hatásnak befolyása van.

Az alkohol nagyon káros hatású: a rendszeres vagy mértéktelen ivás magzati alkohol szindrómához vagy magzati alkohol hatás problémához vezethet. Ezeknek olyan visszafordíthatatlan következményei vannak, amelyek fizikai, mentális, illetve neurobehaviorális születési rendellenességeket eredményeznek.

A magzati alkoholszindróma (FAS) egy olyan állapot, amely akkor következik be, ha egy terhes nő alkoholt fogyaszt, és azt továbbadja a születendő gyermekének. Az FAS a fizikai és kognitív fogyatékosságok széles skáláját okozhatja, többek között:

  • Rendellenes arcvonások, például kis fej, keskeny szemek és vékony felső ajak.
  • Növekedési rendellenességek, mint például alacsony születési súly és alacsony termet
  • Tanulási és viselkedési problémák, például gyenge impulzuskontroll, memória- és figyelemzavarok.
  • Látási és hallási problémák
  • Szívhibák és egyéb szervi rendellenességek

Mi történik, ha alkoholt fogyasztottam, mielőtt megtudtam, hogy várandós vagyok?

Kis mennyiségű az alkoholfogyasztás esetén nincs miért aggódni várandósság előtt, azonban amint kiderül, hogy várandós vagy, állj le teljesen az alkoholfogyasztással. Minél hamarabb, annál jobb.

Krisztina, előfizetőnk szerette volna megosztani szívszorító történetét az alkoholfogyasztásról várandóssága alatt:

A terhesség alatti alkoholfogyasztás életre szóló következményei

Krisztina sikeres üzletasszony volt, aki egy hosszú munkanap után szeretett egy pohár borral lazítani. Amikor megtudta, hogy terhes, nagyon boldog volt. Nem akart lemondani szeretett boráról, de mindent meg akart tenni az egészséges terhesség érdekében is. Mint sok más nő, ő is az internethez fordult válaszokért.

Némi kutatás után Krisztina rájött, hogy a terhesség alatti alkoholfogyasztás súlyos következményekkel járhat a születendő gyermekére nézve. Hiába tudta, hogy káros még mindig nehezen tudott lemondani az esti rituáléról. Azt mondta magának, hogy egy pohár bor nem árthat, nem igaz?

De ahogy Krisztina terhessége előrehaladt, kezdte észrevenni, hogy valami nincs rendben. A babája nem nőtt olyan gyorsan, mint kellett volna, és a mozgása is lassú volt. Amikor elment a 20 hetes ultrahangvizsgálatra, azt a lesújtó hírt kapta, hogy a babája magzati alkoholszindrómás (FAS).

Krisztina megdöbbent és teljesen összetört. A gyermeke élethosszig tartó fizikai és kognitív fogyatékossággal fog születni, és mindezt azért, mert úgy döntött, hogy minden este megiszik egy pohár bort.

Krisztina története nem egyedi. Sok nő küzd azzal a döntéssel, hogy alkoholt iszik-e terhesség alatt, de az igazság az, hogy nincs biztonságos alkoholfogyasztás a terhesség alatt. Még egy kis mennyiségű alkohol is súlyos következményekkel járhat a születendő gyermekre nézve.

Van-e biztonságos mennyiségű alkoholfogyasztás várandósság alatt?

Nem ismert az az alkoholmennyiség, amelyet a várandósság alatt biztonsággal fogyasztható, de annyi bizonyos, hogy minél többet iszik, annál jobban kockáztatja gyermeke fejlődési rendellenességét. A Surgeon General szerint a FAS legnagyobb kockázatát jelentő alkoholfogyasztás a mértéktelen ivás, vagy egy hét alatt több mint hétszeri italfogyasztás – viszont az ennél kisebb mértékű alkoholizálás is FAS-hez vezethet. Éppen ezért a várandósság alatti alkoholfogyasztás nem biztonságos.

A témához kapcsolódó videónk “Készülés az egészséges várandósságra” teljes hosszában megtekinthető előfizetést követően.

 

Források
Letöltve: 2020. november 24. Forrás: https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/alcohol-and-pregnancy-951/