Kedvezmény

A terhesség 10 megdöbbentő korai jele, amikről még sosem hallottál

a terhesség korai jelei

Talán már hallottál a terhesség tipikus korai jeleiről, mint például a kimaradt menstruáció, a reggeli rosszullétek és a fáradtság. De tudtad, hogy vannak olyan ritka és szokatlan tünetek is, amelyek szintén jelezhetik, hogy terhes vagy?

Ebben a cikkben eláruljuk a terhesség 10 szokatlan korai jelét, amelyekkel érdemes tisztában lenned.

Fémíz a szádban

Érezted már úgy, mintha érméket rágcsálnál vagy fémforgácsot ennél? Ha fémes ízt tapasztalsz a szádban, az lehet egy furcsa tünet, amit néhány terhes nő tapasztal.

Ez a hormonális változásoknak köszönhető, amelyek hatással lehetnek az ízlelőbimbókra, és egyes ételek íze furcsává válhat vagy teljesen el is mehet az étvágyad.

Fokozott szaglás

Olyan szagokat érzel, amelyeket mások nem, vagy hirtelen visszataszítónak találsz bizonyos szagokat, amelyeket korábban szerettél? A felerősödött / megváltozott szaglás a terhesség egy másik szokatlan korai jele. Ahogy a tested változik, a szaglóérzéked érzékenyebbé válhat, így bizonyos illatok nyomasztóak vagy émelyítőek lehetnek számodra.

Bőrváltozások

Míg sok nőnél pattanások jelentkeznek a terhesség alatt, néhány nőnél a nyak, a hónalj vagy az ágyék körül sötétebb bőrszín alakulhat ki. Ezt az acanthosis nigricans néven ismert állapotot az inzulinrezisztencia okozza, és a terhességi cukorbetegség jele is lehet. Mindenképpen beszélj orvosoddal, ha terhességed alatt bármilyen bőrelváltozást észlelsz.

Néhány megoldás, melyet szakorvosaink javasolnak pattanások kezelésére:

  • napi kétszeri arcmosás enyhe PH mentes szappannal és langyos vízzel.
  • tartózkodj a pattanások piszkálásától vagy kinyomásától, hogy csökkentsd az esetleges hegesedést.
  • olajmentes kozmetikumot válassz
  • a termékek használata előtt konzultálj szakorvossal, hogy megbizonyosodj arról, hogy azok használata biztonságos-e a terhességed alatt.

Gyakori orrvérzés

Az orrvérzés gyakori jelenség lehet a terhesség alatt a hormonális változások miatt, amelyek az erek kitágulását okozhatják. Bár ez kisebb kellemetlenséget jelenthet, a gyakori vagy súlyos orrvérzésekkel orvoshoz kell fordulnod, hogy kivizsgálja őket.

Mielőtt az utolsó különös jelet is elolvasnád, mit szólnál ahhoz ha azt mondanám, hogy kiváló szakorvosok segítségével összeállítottunk egy olyan videó sorozatot amely többet érhet leendő, vagy friss szülőknek, mint 350.000 forintnyi magánrendelés… Kattints ide vagy a képre és nézd meg kedvezményes csomagajánlatainkat!

DocKid csomagajánlat

Túlzott nyálfolyás

A szokásosnál jóval nagyobb a nyáltermelésed, vagy úgy ébredsz, hogy a párnád szinte átázott? A túlzott nyálfolyás, más néven ptyalizmus a terhesség ritka, de valós tünete. Bár nem káros, kényelmetlen és kellemetlen lehet.

Ha a terhesség ezen szokatlan korai jelei közül bármelyiket tapasztalod, fontos, hogy beszélj nőgyógyászoddal az egészséges terhesség biztosítása érdekében.

Bár elsőre furcsának, szokatlannak tűnhetnek, ezek a tünetek mind normálisak, és megfelelő gondoskodással kezelhetők.

Hangulatváltozások

A hangulatváltozásaid a terhesség első néhány hetében bekövetkező hormonális változások következményei.

Várandósan a szokásosnál érzelmesebbnek érezheted magad. A felfokozott érzelmek teljesen normálisak ebben az időszakban, de gyakran érdemes lehet megbeszélni őket szakorvosoddal, vagy nőgyógyászoddal.

Gyakori fejfájás

Várandósan a szervezeted megnövekedett ösztrogénszintje miatt fejfájásod is lehet. A stressz vagy a fáradtság szintén okozhat fejfájást.

Egyeztetess nőgyógyászoddal, vagy szakorvosoddal mielőtt bármilyen gyógyszert szednél terhességed alatt, beleértve a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat is.

Szédülés

A terhességed korai szakaszában csökkenhet a vérnyomásod, mivel az ereid kitágulnak, hogy több vért juttassanak a méhedbe. A vérnyomás csökkenése szédüléshez vezethet, amely fáradtság, alacsony vércukorszint és stressz miatt is jelentkezhet.

A kis, rendszeres étkezések és a stressz kordában tartása segíthet.

Légszomj

A progeszteron hormon emelkedése, amely a terhesség első néhány hetében jelentkezik, azt jelenti, hogy a szokásosnál gyakrabban kell lélegezned. Ennek következtében úgy érezheted, mintha légszomjad lenne.

A légszomj azt az érzést írja le, amikor a normál légzés során nem jut elég levegő a tüdődbe.

Orrdugulás

A nátha a hivatalos neve az orrfolyásnak, amelyet sok nő tapasztal a terhesség alatt.

A terhesség alatti nyomás és hormonális változások, különösen a progeszteron szintjének növekedése, a szervezet természetes védekezési mechanizmusát fokozhatja, és orrdugulást okozhat. A nőknek az orruk szárazabb lehet és könnyebben is megduzzadhatnak, így nehezebbé válhat a légzés. Az orrdugulás azonban nem befolyásolja a baba egészségét.

Ha az orrdugulás vagy a fejfájás tartósan fennáll, mindenképpen beszélj orvosoddal, mert ezek a tünetek a terhességi magas vérnyomás tünetei is lehetnek.

A párásító, a sóoldatos cseppek vagy a sóoldatos öblítés segíthet a dugulás kezelésében.

Tudtad? Legnépszerűbb csomagunk mindössze 4.900 forintért elérhető!

Zsófia kalandja a váratlan terhesség korai tüneteivel

Néhány nappal ezelőtt a Dockid egyik epizódját néztem, amelyben szokatlan korai terhességi jelekről volt szó. Különös módon, több jelet is felfedeztem magamon, amiket addig nem kötöttem volna a terhességhez. Íme a történetem:

Harmadéves egyetemista vagyok Budapesten, és a barátommal, Ádámmal éppen a közös jövőnket tervezzük. Úgy hozta az élet, hogy már most készülünk a baba érkezésére. Ami azt illeti, nagyon örülünk neki, bár ez egyben hatalmas felelősség is.

Ami a korai jeleket illeti, nagyon érdekes, hogy nem azokról a klasszikus tünetekről van szó, mint amilyenek a reggeli rosszullét, a fáradtság, vagy a gyakori pisilhetnék. Az utóbbi néhány napban furcsa dolgokat tapasztaltam, amelyekre először nem is tudtam magyarázatot adni.

Az első ilyen furcsaság a szaglásommal kapcsolatos. Képzeljétek, Ádám sütött egy hagymás-sonkás omlettet, ami korábban mindig a kedvencem volt. De most, amint megszagoltam, émelyegni kezdtem, és szinte el kellett menekülnöm a konyhából. Aztán ott van a bőröm. Ádám megjegyezte, hogy az arcom a szokásosnál is jóval tisztább, ragyogóbb. És valóban, a tükörbe nézve mintha észrevehetően javult volna a bőröm állapota. Pedig semmilyen új kencét nem használok.

A Dockid videója segített megérteni, hogy ezek is lehetnek a terhesség korai jelei, amiket addig nem is gondoltam volna annak. Sőt, a videó szerint a szokatlan ételkedvelések és -utálatok, valamint a bőrben bekövetkező változások is gyakran korai jelei lehetnek a terhességnek.

Ezért úgy döntöttem, hogy beszerzek egy terhességi tesztet, és megnézem, vajon tényleg babát várunk-e. Félve, de izgatottan vártam a teszt eredményét, és a két rózsaszín csík megjelenése megerősítette a gyanúmat: valóban várandós vagyok!

Ádámmal együtt megosztottuk a hírt a családunkkal és a barátainkkal, akik ugyanolyan meglepetten és örömmel fogadták a hírt, mint mi.

Aztán napokkal később megtörtént a nagy találkozás az orvosommal. Megerősítette, hogy a szokatlan jelek, amiket észrevettem, valóban korai terhességi jelek lehettek. Hozzátette, hogy minden nő más és más, és nem mindenkinek vannak a “nagykönyv szerinti” tünetei. Ezért fontos, hogy minden nő figyeljen a saját testére és az általa küldött jelekre.

Azóta is nézem a Dockid videósorozatát, és rengeteg hasznos információt találok benne. Minden nap újat tanulok, és bár a terhesség sok kihívást tartogat számomra, nagyon boldog vagyok, hogy megoszthatom ezt az utazást Ádámmal és a családunkkal.

Izgatottan várjuk a kis jövevényt, aki hamarosan csatlakozik hozzánk.

Nézzünk még 3 szokatlan korai terhességi jelet

Krónikus fáradtság és álmosság

A terhesség alatt a progeszteron hormon szintje emelkedik, ami fokozott fáradtságot és álmosságot okozhat. Ha úgy érzi, hogy állandóan kimerült, annak ellenére, hogy elegendő időt tölt alvással, ez lehet a terhesség korai jele.

Tartós hőemelkedés

A terhesség kezdetén emelkedhet a testhőmérséklete. Ez a basal body temperature (BBT) emelkedése, amelyet ovuláció után figyelhetünk meg. Ha a BBT több mint két héten át magasabb marad, ez terhesség jele lehet.

Emésztési problémák

A terhesség alatt változik a hormonális egyensúly, amely befolyásolja az emésztőrendszer működését. A székrekedés, a puffadás és a gázképződés mind a terhesség korai jelei lehetnek.

Összefoglaló

Van némi átfedés a premenstruációs tünetek, a hormonális fogamzásgátló mellékhatásai és a korai terhességi tünetek között. Ezek közé tartozhat például azon kívül amiket felsoroltunk a székrekedés, a fejfájás, a fáradtságérzet és a hangulatingadozás.

Ezért, bár a fenti tünetek előfordulhatnak a terhesség korai szakaszában, megjelenésük nem jelenti véglegesen azt, hogy terhes vagy.

Az egyetlen módja annak, hogy biztosan megtudd, az a terhességi teszt elvégzése. Itt írunk a terhességi tesztekről.

Számos epizódunk a korai terhesség extrém jeleiről szól. Nézd meg őket itt!

Ne feledd, minden terhesség más és más, és nem minden nőnél jelentkeznek ugyanezek a tünetek. Bízz az ösztöneidben, és hallgass a testedre, miközben elindulsz az anyaság izgalmas útján.

Nyári Limitált Akció

Vásárold meg akár 50% kedvezménnyel csomagjainkat!