Kedvezmény

A kezdődő vajúdás leggyakoribb jelei – Ezekre figyelj

A kezdődő vajúdás

Tudj a kezdődő vajúdás leggyakoribb jeleiről!

A várandósság izgalmas időszak a várandós szülők számára, de bizonytalansággal és szorongással is járhat, különösen a baba érkezése kapcsán. Az egyik legnagyobb kérdés, ami minden várandós nőt foglalkoztat: “Mikor fogom tudni, hogy itt az ideje, hogy meginduljon a szülés?“.

A vajúdás jeleinek ismerete segíthet felkészülni a nagy napra, és biztosíthatja, hogy készen állj a kórház vagy a szülőszoba felé, amikor eljön az idő.

Számos jele lehet annak, hogy megkezdődött a vajúdás, mint például:

 • a méh rendszeres összehúzódásai megkezdődnek, 
 • a méhnyak nyákdugója (a méhszájnál vagy méhnél) kilökődik,
 • hátfájás,
 • székelési kényszer, amelyet a baba feje általi nyomás okoz a beleken,
 • elfolyik a magzatvíz (burokrepedés).

 Hívd szülész-nőgyógyászod vagy a kórház szülészeti osztályát, ha:

 • elfolyt a magzatvize,
 • vérzést tapasztal,
 • kevesebb, mint 37 hetes várandós és úgy érzi, vajúdik.

Ezek a jelek arra utalhatnak, hogy elérkezett az ideje a szülésnek. 

A vajúdás kezdete

A vajúdás korai szakaszát látens fázisnak nevezzük. Ekkor a méhszáj felpuhul, elvékonyodik, és tágulni kezd, felkészítve a testet a baba születésére. Ez a folyamat óráktól kezdve akár napokig is eltarthat. Szülésznője vagy szülész-nőgyógyásza feltehetőleg azt javasolják majd, hogy ezt az időszakot még töltse az otthonában. A kórházból ebben az állapotban még hazatanácsolhatják.

Éppen ezért gyűjtsön ismeretet a vajúdás szakaszairól és arról, hogy hogyan készülhet fel rájuk otthon. Hívja szülész-nőgyógyászát vagy szülésznőjét, ha bizonytalan vagy aggódik valami miatt.

Mit érezhet az összehúzódások alkalmával?

Az összehúzódások, más néven kontrakciók során a méh megfeszül, majd ellazul. A nők többsége számára ezek az összehúzódások nagyon erős menstruációs fájdalom érzésként jelentkeznek.

Előfordulhat, hogy a várandósság alatt már átélt összehúzódásokat, főképp a vége felé közeledve. Ezeket Braxton Hicks összehúzódásoknak nevezzük, és általában fájdalommentesek.

A vajúdás előrehaladtával az összehúzódások hosszabbak, erősebbek és gyakoribbak lesznek. Kontrakció során az izmok megfeszülnek, és a fájdalom érzése fokozódik. A hasára téve kezét érezni fogja, hogy ilyenkor az egyre keményebb. Amikor az izmok ellazulnak, a keményedés alábbhagyásával a fájdalom is enyhül.

Az összehúzódások lefelé nyomják a babát, és megnyitják a méhszájat (vagy  méhnyakat), felkészítve azt a magzat áthaladására.

A menstruációs fájdalomhoz hasonló nehéz, szúrós érzés mellett gyakran hátfájás is társul a vajúdáshoz.

A nyákdugó kilökődése jelezheti a vajúdás kezdetétét

Várandósság alatt a méhnyakat nyákdugó zárja, ami kis mennyiségű, ragacsos, zselés állagú rózsaszín nyálka. Ez a dugó közvetlenül a vajúdás előtt, vagy a vajúdás kezdeti szakaszában válik le, és a hüvelyen keresztül távozik egyetlen darabban, vagy több részben. Rózsaszínű, mert vért tartalmaz. A nyákkal keveredő kevés vér elvesztése nem jelent bajt, de a nagyobb vérveszteség esetében azonnal hívja a sürgősségi ellátást vagy a szülészorvosát!

A nyákdugó kilökődésével a méhnyak puhulni, tágulni kezd. Követheti akár azonnal a vajúdás, de az sem rendkívüli, ha csak néhány nap múlva kezdődnek a fájások. Néhány nőnek egyáltalán nincs is nyákdugója. 

Mi történik, ha elfolyik a magzatvíz?

A magzatvíz váratlan elfolyása látványos jelenet a filmekben, azonban a nők többségének nem a vajúdás előtt, hanem a vajúdás közben folyik el a magzatvize. 

A születendő gyermek a magzatvízzel teli magzatburokban fejlődik és növekedik. A baba születése előtt a burok megreped és a magzatvíz a hüvelyen keresztül távozik. Néhány esetben azonban a szülész-nőgyógyász orvos javasolja a burokrepesztést. 

Ha a magzatvize természetes módon elfolyt, lassú csepegést vagy hirtelen vízfolyást érezhet, amelyet nem tud kontrollálni. Védelem céljából használjon egészségügyi betétet (de ne tampont), az ágyát vízhatlan lepedővel óvhatja!

A magzatvíz tiszta és halvány szalma színű. Néhány esetben nehéz megkülönböztetni a magzatvizet a vizelettől. Amikor elfolyik a vize, kezdetben kissé véres lehet. 

Azonnal hívja szülészorvosát, ha: 

 • a magzatvizének szaga van vagy nem tiszta;
 • vérzik.

Ezek a tünetek azt jelezhetik, hogy ön és születendő gyermeke sürgős ellátásra szorul!

Ha elfolyt a magzatvize, mielőtt a vajúdás megkezdődött volna, hívja szülészorvosát! 

Ha elfolyt a magzatvíz, de a vajúdás nem indul meg

A legtöbb nő a magzatvíz elfolyása után 24 órán belül vajúdni kezd. Ha mégsem, akkor az orvos a szülés beindítását javasolja majd, mert magzatvíz nélkül megnő a baba fertőzésének kockázata. 

Akár úgy dönt, megvárja, hogy a vajúdás természetes módon kezdődjön el, akár a szülés beindítását választják, mindenképpen tájékoztassa szülész-nőgyógyászát, amennyiben az alábbiak közül bármelyiket észleli:  

 • a magzatmozgások számának csökkenését tapasztalja, 
 • bármilyen változás következik be a hüvelyéből távozó folyadék színében vagy szagában.

Ébredés után 4 óránként mérje testhőmérsékletét, és közölje szülész-nőgyógyászával, ha az emelkedik. Általában 37,5 °C fölött beszélünk lázról – viszont még mielőtt ennyit mutatna a lázmérő, telefonáljon, és keresse szülész-nőgyógyászát!

Nincsen bizonyíték arra, hogy a magzatvíz elfolyása után a fürdés vagy a zuhanyzás növelné a fertőzés kockázatát, viszont a partnerével való együttlét biztosan növeli, így ilyen helyzetben szigorúan tilos.

Hogyan lehet megbirkózni a vajúdás kezdeti nehézségeivel

Mit tehet a vajúdás kezdetén:

 • járkáljon vagy mozogjon, ha kedve van hozzá,
 • igyon folyadékot – megeshet, hogy úgy találja, hogy a sport (izotóniás) italok segítenek fenntartani az energiaszintjét,
 • egyen egy keveset, bár sok nő nem érzi magát éhesnek,
 • amint erősebbé és fájdalmasabbá válnak az összehúzódások, próbálja ki a tanult relaxációs és légzőgyakorlatokat, hogy fájdalma enyhüljön – partnere segíthet ebben, ha ezeket együtt végzik,
 • kérje, hogy partnere dörzsölje a hátát – ez szintén segíthet a fájdalom enyhítésében,
 • vegyen meleg fürdőt.

Természetesen már várandósság előtt is ajánlott nyomon követni várandóssegítő videó sorozatunkat. Válassz számodra megfelelő csomagot!

Forrás 

Letöltve: 2020. november 26. Forrás: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/labour-signs-what-happens/