Kedvezmény

13+1 Megdöbbentő tény a terhességről

Tények terhességről

Anyának lenni öröm. A nők azzal a képességgel vannak megáldva, hogy új életet teremtsenek a Földön, de ez az áldás sok váratlan változással jár.

Hidd el, hogy a terhesség áldás, de határozottan nem könnyű. Egy nő fizikailag és mentálisan is rengeteg változáson megy keresztül várandósság során.

Erre az időszakra hoztuk létre a Semmelweis szakorvosaiból és professzoraiból álló csapatunk segítségével terhességgondozó videósorozatunkat. Fogantatástól kezdve hasznos tanácsokkal látunk el könnyen, bárhonnan fogyasztható videók segítségével.

Válogass kedvezményes csomagajánlataink közül!

Ebben a cikkben néhány olyan fizikai változásról fogok beszélni, amelyet minden nő megtapasztal a terhesség alatt. Ezek a tények először ijesztően hangozhatnak, de teljesen normálisak.

Nézzük a listát!

1. A méh egyre nagyobb lesz

A terhesség előtt a nő méhe általában egy narancs méretű. A harmadik trimeszterre körülbelül akkorára is nőhet, mint egy görögdinnye. Sőt, a terhesség alatt akár 500-szorosára is megnagyobbodhat.

Ha a méhed akkora, amekkorának lennie kell a szülés előtti látogatások során, az annak a jele, hogy minden jól halad a terhességeddel. Ha túl nagyot vagy túl kicsit mér a nőgyógyászod, az azt jelentheti, hogy az esedékességed időpontja eltolódott, valamilyen terhességi komplikáció lépett fel, vagy további vizsgálatokra lehet szükséged.

2. A terhes nő vérmennyisége 40-50%-kal nő

Terhesség esetén a vértérfogat akár 50%-kal is megnőhet, hogy elegendő oxigéndús vérrel lássa el a magzatot.

3. A szíved nagyobbra nő, amíg terhes vagy

Ahhoz, hogy a sok plusz vért körbe tudja pumpálni a testedben, a szívednek meg kell nőnie. Logikus, mert a szívnek egyszerre két életet kell eltartania!

4. A hangod megváltozhat a terhesség alatt

A terhes testet ellepő hormonok miatt nem meglepő, hogy lesznek változások. Ezekből a változásokból a hangod sem maradhat ki.

Az ösztrogén és a progeszteron emelkedése a hangszalagok megduzzadását okozhatja, ami azt jelenti, hogy néhány magasabb hang elveszik, és mélyebb hangok jelenhetnek meg.

5. Néhány terhes nőnél cukorbetegség alakulhat ki

Terhességi cukorbetegségről akkor beszélünk, amikor a terhes személy vércukorszintje túl magas, és a hasnyálmirigy nem tud lépést tartani az elegendő inzulinszállítással. A szülés után általában megszűnik ez az állapot.

6. Az ízületek lazulnak a terhesség alatt

A terhesség alatt a szervezet egy relaxin nevű hormont termel, amely lágyítja a szalagokat – az ízületeket összekötő szöveteket. Ez segít abban, hogy a medence rugalmasabbá váljon a szülés során.

7. A szaglásod megváltozhat

A terhes nők általában fokozott szaglóérzékelést tapasztalnak az első trimeszterben – ami már elsőre is jelezheti, hogy terhes vagy. Evolúciós oka is lehet ennek, hiszen az erősebb szaglás segítheti a terhes nőknek elkerülni a nem biztonságos ételeket.

8. Egyes testrészeid megváltoztathatják a színüket

Ahogy a terhes tested változik, striák alakulhatnak ki, amelyek általában halványabbak, mint a normál bőr.

A nőknél melaszma is kialakulhat, ami sötét foltok megjelenését okozhatja az arcon. A hason végigfutó vonal, az úgynevezett Linea Nigeria szintén sötétebbé válik.

A hüvely színe is megváltozhat. Egyes nők arról számolnak be, hogy lilássá vagy kékes színűvé válik, ezt Chadwick-jelnek nevezik.

A nők körülbelül 10%-ánál kék színű visszerek is megjelennek odalent, de ezeknek a szülés után néhány héttel el kell tűnniük.

9. A Terhesség okozhat carpalis alagút szindrómát

A terhes nőknél a szövetekben felgyülemlett folyadék miatt duzzanat alakulhat ki a kezükben.

Néha ez a folyadék összegyűlhet a kéztőalagútban, nyomást gyakorolva az idegekre, ami bizsergéshez és zsibbadáshoz vezet a kézben és az ujjakban.

Egészségügyi szakértők szerint a terhes nők akár 60%-a is tapasztalhatja ezeket a tüneteket.

10. A terhes nők tapasztalhatnak a szokásosnál erősebb hajnövekedést

A terhesség alatt a haj teltebbnek és egészségesebbnek tűnhet, mert gyorsabban nőhet. De a nőknek a testük más részein is nőhet extra szőr, például a hasukon, az arcukon és a hátukon.

11. Ínygyulladás és rossz lehelet

A terhesség hormonális változásai miatt a nők ínye fogékonyabb lehet a lepedékre, ami gyulladáshoz és vérzéshez vezethet – ezt nevezzük terhességi ínygyulladásnak.

12. A vér is veszélyes lehet a babára nézve

A vizsgálatok során a terhes nőknek vérvizsgálatot ajánlanak. Ezek közül az egyik megállapítja, hogy “rhesus pozitív” vagy “rhesus negatív”. Akik pozitívak, azok vérsejtjeinek felszínén egy bizonyos antigén található, ami a terhesség alatt problémákat jelenthet.

Ha egy nőnek olyan férfitól születik gyermeke, aki rhesus pozitív, a gyermeknek is lehet rhesus pozitív vére, még akkor is, ha a nő rhesus negatív. Ebben az esetben a nőnél a rhesus antigének ellen antitestek alakulhatnak ki.

Ez általában nem jelent problémát az első terhességnél, de a későbbi terhességeknél problémákat okozhat.

13. A partnered hasonló tüneteket tapasztalhat

Ezt Couvade-szindrómának vagy szimpatikus terhességnek nevezik.

Egyes szakértők szerint több kutatásra van szükség annak megállapítására, hogy pszichológiai okai vannak-e, de a férfiak olyan tünetekről számoltak be, mint hányinger, gyomorégés, hasi fájdalom, hátfájás, szorongás és depresszió.

+1. Furcsa ételek utáni vágyakozás

A hormonális változások megzavarhatják a terhes nők ízlelési és szaglási receptorait, ami miatt furcsa ételek után sóvároghatnak.

A sóvárgás annak a jele is lehet, hogy az anya és a baba bizonyos tápanyagokból hiányt szenved. Például a vörös húsok utáni sóvárgás vashiányra utalhat.

Amennyiben tanultál újat a cikkből ne felejtsd el megosztani, hogy ismerőseid is új hasznos információkkal gazdagodjanak!

További, ingyenesen hozzáférhető cikkeinket itt tudod elolvasni. 

Amennyiben pedig még nem fizettél elő videósorozatunkra, itt tudod megtenni.